Otvoren pogon Ruđer Medikol Ciklotron

ruder boskovic5

Najveći javni znanstveno-istraživački institut u Hrvatskoj, Ruđer Bošković, otvorio je vrata novog pogona Ruđer Medikol Ciklotron u suradnji s tvrtkom Medikol i Ruđer Inovacijama d.o.o. Cilj projekta je proizvodnja radiofarmaceutika za potrebe PET/CT dijagnostike, koja će se koristiti i u zemlji, ali i u inozemstvu.

Uz direktoricu Instituta Ruđer Bošković dr. Danicu Ramljak, otvaranju pogona su prisustvovali predsjednik uprave Ruđer Medikol Ciklotron dr. Hrvoje Prpić, direktor tvrtke Medikol Ivan Rajković, ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. Radovan Fuchs, te premijerka Jadranka Kosor.

Ciklotronsko postrojenje služit će za proizvodnju pozitronskih emitera, prvenstveno radioaktivnog flora, koji se koriste u dijagnostici malignih, kardioloških i neuroloških bolesti.

Svakodnevno u Hrvatskoj od raka oboli 65 osoba te se otvorenjem ovog pogona upravo njima približila dijagnostika potrebna za poboljšanje načina liječenja. Godišnje će se proizvoditi količina radiofarmaceutika dovoljna za 15.000 dijagnostičkih pregleda mnogih zloćudnih bolesti, primjerice raka dojke, debelog crijeva, limfoma, melanoma i 20-tak drugih tumora.

S obzirom da će se proizvodnja radiofarmaceutika odvijati tijekom noći i završavati u jutarnjim satima, ovaj projekt nastavlja Ruđerovu tradiciju ciklotrona koji se osim u komercijalne svrhe koristi i za znanstveno-istraživačke potrebe.

"Trenutno Institut ima 890 zaposlenih osoba, od čega su 322 znanstvenika i 230 znanstvenih novaka. Preko 60 posto ljudi na institutu je mlađe od 40 godina, što je jako velika snaga za ovakvu instituciju. Ovo je najveća koncentracija istraživačkog kadra i znanstvene opreme u Hrvatskoj", izjavila je dr. Danica Ramljak, direktorica instituta Ruđer Bošković, koji u tijeku ima 136 temeljna projekta Ministarstva znanosti, te tri projekta NATO-a.

Službeno otvarajući pogon, premijerka Kosor je istaknula kako je ulaganje u zdravlje i znanost ujedno ulaganje u gospodarstvo i budućnost.

"Ruđer Medikol Ciklotron je projekt koji je važan ne samo za Hrvatsku, nego i za naše susjede, za cijeli jugo-istok Europe. Otvarajući ga, otvaramo i novu stranicu u povijesti hrvatske medicine. Na taj će se način revitalizirati uspješan, stari, zagrebački ciklotron, koji je konstruiran davne 1962. godine", istaknula je premijerka, dodajući kako su hrvatski stručnjaci još jednom dokazali da mogu i znaju konkurirati na suvremenom europskom tržištu znanja i medicinskih dostignuća.

Vrijednost investicije cijelog projekta je sedam milijuna eura, a djelomice ga je financirala Svjetska banka u sklopu svog programa znanosti i tehnologije.

Karmen Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!