Novosti

Otvoren prvi hrvatski centar za roditelje – Klubko

Shutterstock

Roditeljstvo zahtijeva puno energije, vjere u sebe, podrške, strpljenja stoga je podrška za roditelje ključna.

Prvi hrvatski Centar za roditelje, Klubko, otvorio je svoja vrata, a tim su putem osnivačice, Ivana Habuš Kraljević i Barbara Perasović Cigrovski, objasnile kako se radi o novoj ideji u kojoj je upravo roditelj u centru pažnje.

Vizija mjesta skrojenog po mjeri roditelja proizašla je iz osobnog iskustva Ivane i Barbare jer smatraju, nije lako biti roditelj. A roditeljstvo zahtijeva puno energije, vjere u sebe, podrške, strpljenja.

“Roditeljima nedostaje vremena za sebe, posvećeni su djeci i često zanemaruju sebe, a ako slušaju svoje potrebe i želje često dolazi do grižnje savjesti”, kaže Ivana, sociologinja i mama dvoje dinamičnih mališana.

Klubkoteka

Klubko prihvaća i razumije realnu sliku roditeljstva i stvara ponudu i sadržaje prema stvarnim potrebama roditelja. Tako Klubkoteka, prva družiona u Hrvatskoj za roditelje s bebama i manjom djecom, omogućava roditeljima da izađu iz svoja četiri zida i po lošem vremenu, da nađu 5 minuta za sebe i da se podruže, bilo s drugima koji su navratili u družionu bilo sa svojim prijateljima.

Klubkoteka spaja potrebe odraslih i beba te su u prostoriji fotelje za dojenje, mala trgovina s pićima i grickalicama, knjižnica, prematalice, hranilice i inovativne sprave za bebe inspirirane Pikler pedagogijom.

Barbara, psihologinja i mama trogodišnje curice, opisala je koje su sve probleme i potrebe otvoreno podijelili mame i tate u anketi koja je provedena netom prije osnivanja Klubka.

Pokazalo se da mamama i tatama najviše nedostaje vremena za sebe jer kada dođe beba, jasno je da su njezine potrebe na prvom mjestu, a roditelji tek postepeno dobiju malo po malo vremena natrag.

U našem Klubko Labosu, pripremile smo programe za mame koji se uparuju s programima za djecu pa im na taj način darujemo malo vremena za sebe jer se mogu rekreirati bez organizacijskog stresa i odvajanja od djeteta, naglasila je Barbara.

Klubkova družionica

Povezivanje s drugima izrazito je važno upravo roditeljima beba. Njihova beba je njihov svemir, glavni izvor veselja, brige, razgovora, a najljepše je kada se to može podijeliti s drugima koji se nalaze u sličnoj situaciji. U Klubkovoj družionici roditelji se mogu spontano okupljati i sprijateljiti, a na brbljaonicama i pričaonicama u Klubko Labosu u opuštenoj atmosferi prolaze se sve teme koje zanimaju i tište mlade mame i tate.

Potreba za stručnim i pouzdanim informacijama nepresušna je, a budući da se u glavama roditelja vrzma bezbroj pitanja za koja internet nudi kontradiktorne informacije.

U Klubku nam je važno kroz radionice, gostujuća predavanja i članke na webu davati stručno utemeljene informacije, njegujući pritom individualan pristup svakog roditelja i svakog djeteta jer teorija je samo podloga, a praksa je živa i raznolika, kazala je Barbara.

Kroz iskrene i inspirativne odgovore mama i tata osnivačice Klubka su došle do spoznaje kako je roditeljima potreban rad na sebi koji uključuje prilagodbu roditeljskoj ulozi i nošenje s raznim negativnim emocijama poput iscrpljenosti, usamljenosti i anksioznosti,  najčešćim problemima koji su mame i tate opisale u anketi.

Na otvorenju predstavile su se i suradnice Klubka,Tamara Bobić i Lana Novota.

Tamara, profesorica rehabilitatorica i gestalt terapeutkinja, će se brinuti za psihičko zdravlje roditelja, voditi grupe podrške za roditelje, radionice na kojima se roditelji osnažuju u roditeljskim kompetencijama, a za mališane je osmislila programe psihosocijalnih radionica.

S druge strane, mag. kineziologije Lana, brinut će o fizičkom zdravlju, posebno zdravlju trudnica i mama nakon poroda. Njezin autorski program Habitus by Lana idealan je za zdravlje kralježnice i pravilnu posturu tijela, pripremu za porod, ali i tegobe, poput dijastaze, s kojima se mogu susresti mame nakon poroda.

U Klubkovom Labosu održavat će se i brojne druge radionice, predavanja i programi za roditelje, ali i raznoliki sadržaji za bebe i djecu koji će omogućiti kvalitetno zajedničko vrijeme djece i roditelja ili jednostavno omogućiti roditeljima njihovo vrijeme za druženje i opuštanje.

Ordinacija.hr

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo