Novosti

Ovo je osam činjenica o očima koje možda niste znali

Imamo li svi istu boju očiju, vide li bebe boje, zašto plačemo… Oči su zaista fascinantan organ

Oči vam mogu reći mnogo o vašem zdravlju, ponekad vam nagovijeste stanja poput dijabetesa ili visokog kolesterola. Također, mnogo je fascinantnih činjenica o očima, piše The Sun.

1. Gledamo i dok žmirimo

Jeste li se ikad pitali što je crvenkasti odsjaj koji vidite kad zatvorite oči? To je unutrašnjost vaših kapaka. Naime, oči ne prestaju vidjeti kad zažmirite, a kapci i dalje propuštaju malo svjetla.

Uravnotežuju kolesterol i nevjerojatan su izvor vitamina D, kalcija i omege

Pokušajte zatvoriti oči u osvijetljenoj prostoriji, a zatim držite ruku ispred zatvorenih očiju, vidjet ćete da je postalo malo tamnije.

Vaše oči nastavljaju ‘vidjeti’ i slati vizualne informacije mozgu i dok spavate. Zato je vjerojatnije da ćete se ranije probuditi ljeti jer se ranije razdani.

2. Sve oči su smeđe?

Nije baš tako jednostavno, postoji mnogo više boja očiju od smeđih, plavih i zelenih. Zapravo je svaka šarenica jedinstvena iako postoji šest glavnih nijansi – smeđa, plava, zelena, siva, jantarna i boja lješnjaka.

Shutterstock

Šarenica je jedinstvena i predstavlja način identifikacije, baš poput otisaka prstiju.

Iako zvuči kontradiktorno, sve oči su smeđe, iako vidimo različite boje kad gledamo ljude u oči. To je zato što imaju različitu količinu melanina u oku.

Melanin je smeđe boje, a što više melanina imate u šarenici, više se svjetlosti apsorbira, što znači da izgledaju smeđe. Ako imate manje melanina u šarenici, to znači da se više svjetla može reflektirati natrag, reflektirajući se na kraćim valnim duljinama koje izgledaju plavo.

To je i razlog zašto se čini da se bebe rađaju s plavim očima, jer još uvijek razvijaju melanin u šarenici.

3. Trepnemo oko 5 milijuna puta godišnje

Svaki treptaj traje otprilike jednu desetinu sekunde. Unatoč tome, zapravo ne možete trepnuti 10 puta u sekundi, maksimum je oko pet treptaja u sekundi, čak i ako se stvarno trudite.

Znate li koliko često i kako pravilno prati lice za najbolje rezultate? Evo što savjetuju dermatolozi

Većina ljudi ima tendenciju treptati svake tri ili četiri sekunde, ili oko 15 do dvadeset puta u minuti, oko 5 milijuna puta godišnje.

Ako prestanete treptati, oči počnu peckati, a ovaj neugodan osjećaj javlja se zbog suznog filma koji se suši na očima.

4. I oči se umaraju

I ne samo od svog tog treptanja! Mnogo je mišića u očima, ali osjećaj teških, umornih očiju ne mora biti od samih očnih mišića. Može biti povezano s glavoboljom, groznicom ili čak suhim očima.

Shutterstock

  Stalno gledanje u ekran računala može isušiti vaše oči, a čak i neprestano fokusiranje na mali tekst tijekom čitanja može dovesti do umora očiju.

  Pokušajte se držati pravila 20-20-20: ako provodite puno vremena za računalom, svakih 20 minuta podignite pogled i fokusirajte se 20 metara dalje na 20 sekundi.

  5. Ne gledamo samo očima

  Oči šalju vizualne informacije niz optički živac do mozga. Vizualni korteks u mozgu je taj koji obrađuje te informacije u sliku.

  Način na koji oko radi znači da je svako svjetlo naopako, tako da ako vaše oko ‘vidi’ naopako, vaš mozak je taj koji prevodi sliku na ispravan način.

  Ako želite aktivan mozak i duže pamćenje, bilješke zapisujte rukom, a ne u digitalne uređaje

  6. Zašto plačemo?

  Svaki put kad trepnete nadoknadite suzni film preko očiju kako biste spriječili njihovo isušivanje. Plakanjem održavamo oči čistima, a ako imate suhe oči, one bi mogle suziti kako bi to pokušale kompenzirati.

  Ali nije poznato zašto proizvodimo suze kada smo uznemireni, ili zbog drugih emocija kao što su strah, ljutnja ili sreća. Možda se razvilo kao društveni znak, da pomogne drugima da razumiju što osjećamo, ali ne plaču svi u skladu sa svojim emocijama.

  Shutterstock

  Što se tiče beba, one plaču iz raznih razloga, jer su gladne, ili mokre, ili im je hladno, ili su umorne, ili žele maženje, plaču kako bi svojim skrbnicima nešto rekle. Ali taj plač, barem u početku, ne uključuje suze – one se obično pojavljuju nakon mjesec dana.

  7. Kada počinjemo vidjeti u boji?

  Znanstvenici su dugo mislili da novorođenčad vidi samo crno, bijelo i sivo, ali novija istraživanja sugeriraju da mogu vidjeti i neke boje ograničeno. Vid nije u potpunosti razvijen pri rođenju, a novorođenčad se može fokusirati samo na objekte udaljene oko 30 cm od njihova lica.

   Smatra se da je crvena prva boja koju bebe mogu jasno razlikovati i da vide crvenu, žutu i plavu do otprilike dva mjeseca starosti. Smatra se da se vid boja nastavlja razvijati do otprilike četiri ili pet mjeseci starosti.

   Shutterstock

   8. Koliko je kontakta očima dovoljno?

   Nedovoljan kontakt očima može djelovati društveno neugodno, kao i kad ga je previše. Provedene su čak i studije o tome koja je savršena količina kontakta očima kad nekoga upoznate.

    Navodno je magični broj oko četiri sekunde.

    Uz to, vaše se zjenice šire, ne samo kao odgovor na boravak u mračnoj prostoriji u usporedbi sa svijetlom, već i ako vas netko privlači.

    N. M.

    Ordinacija preporučuje

    card-icon

    Zdravstveni adresar

    S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

    card-icon

    Baza bolesti

    Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

    Možda će vas zanimati i ovo