Novosti

Palčić gore! za Metković

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ u subotu je u sklopu humanitarne akcije posjetio grad Metković. Povod ovog posjeta bilo je uručenje četvrte po redu donacije rodilištu Doma zdravlja Metković gdje su Palčići donirali četiri prijeko potrebna uređaja u vrijednosti od 76 250 kuna. Svečanoj donaciji također je prisustvovao i glavni pokrovitelj humanitarne akcije, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Riječ je o vrlo značajnim uređajima – Aspiratoru, Neopuffu (uređaju za reanimaciju novorođenčadi), Baby Blanketu (posteljici za fototerapiju) te Transkutanom bilirubinometru (uređaju za mjerenje bilirubina i razine novorođenačke žutice), a koji će uvelike pomoći tek novorođenoj djeci.

kNaime, nedostatak adekvatne opreme u ovom rodilištu bio je jedan od razloga zašto većina žena odlazi rađati u veća rodilišta, poput ona u Splitu i Dubrovniku. Tako se ovom donacijom upravo rješava problem transporta novorođenčadi radi fototerapije ili određivanja razine žutice, u veće centre, a koji je vrlo traumatičan kako za novorođenče, tako i za majku.

“Iznimna mi je čast što ova hvalevrijedna donacija odlazi u rodilište u Metkoviću, prvenstveno zato što ono ima i titulu “Rodilište – prijatelj djece“, rekla je predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi Palčići, Željka Vučko dodajući kako je ova donacija već druga u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Da bi ostvarili ovu donaciju, udruga Palčići obratila se sponzorima lađa na tradicionalnoj manifestaciji “Maraton lađa“ sa zamolbom za donaciju od 2 000 kuna. Od njih 33 do sada se odazvalo tek 9, no osim sponzora u akciju se uključilo i par tvrtki koji su također doprinijeli ovoj donaciji.

Donaciji su također prisustvovali i gradonačelnik grada Metkovića, Stipe Gabrić Jambo, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, te predstavnici bolnice i aktivisti Udruge.

Podsjetimo, akcija “Palčić gore!“ trajat će do 17. studenog 2012. – Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci, a za to vrijeme svi oni koji žele pomoći, mogu to učiniti, osim izravnim uplatama na poseban žiro račun Societe Generale – Splitska banka d.d: 2330003-1552050516, i pozivom na humanitarni broj telefona 060 9098 (cijena po pozivu iznosi 6,25 kuna s uključenim PDV-om).

Zato – pomozimo zajedno našim najmanjim borcima te im pružimo mogućnost za život!

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo