Novosti

Pasivno pušenje povećava rizik od sinusitisa

Izloženost pasivnom pušenju znatno povećava rizik od kroničnog sinusitisa, pokazali su rezultati nove kanadske studije.

“Konkretnije, pasivna izloženost dimu bi mogla objasniti 40 posto slučajeva problema sa sinusima. Ovi su podaci zaista alarmantni”, izjavio je autor studije dr. C. Martin Tammemagi, znanstvenik Sveučilišta Brock iz Ontaria.

kNjegov tim je utvrdio kako je više od 90 posto sudionika istraživanja tijekom života bilo izloženo pasivnom pušenju na javnim mjestima. Kod svih se ovih osoba, zbog izloženosti dimu, ttijekom godina razvio neki oblik sinusitisa.

Negativan utjecaj pasivnog pušenja na ljudski organizam dobro je dokumentirana pojava. Stručnjaci znaju da duhanski dim sadrži više od 4000 štetnih tvari, uključujući 50 ili više za koje se zna ili sumnja da su karcinogene te mnoge jake iritanse, potvrdio je dr. Tammemagi. Međutim, veza između pasivnog pušenja i sinusitisa, do sada je bila slabo proučavana.

“Do danas nije bilo kvalitetnih istraživanja koja bi pomno proučila ovu pojavu i procijenila ulogu koju dim igra u problema sa sinusima”, rekao je dr. Tammemagi.

Stoga, ako ste vjerovali kako pušenje šteti samo vašem zdravlju, prevarili ste se. Dim cigarete šteti i osobama koje vas okružuju, a to uključuje i vaše najmilije!

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo