Novosti

Pasivno pušenje povisuje rizik od upale uha djece

Mališani čiji roditelji puše izloženi su povišenom riziku od opale srednjeg uha nego djeca koja žive u domu bez dima cigareta, pokazalo je američko istraživanje.

Stručnjaci s Harvarda su ustanovili kako se broj ondašnjih kućanstava koja zabranjuju pušenje cigareta povećao s 45 posto iz 1993. na 86 posto u 2006. godini, a ovaj je porast najvjerojatnije rezultat pojačane svjesnosti o opasnostima pasivnog pušenja.

Tvrde kako se u isto vrijeme smanjio broj mališana koji su se tužili zbog otitisa, tj. upale srednjeg uha – i to za 9,8 posto.

Dim goruće cigarete u kombinaciji s izdisanim dimom pušača povećava koncentraciju nezdravih čestica u zraku, npr. nikotina i sličnih toksina.

“Naša studija je prva koja pokazuje javnozdravstvene dobrobiti porasta broja domova u kojima se ne puši. Ako roditelji izbjegavaju pušiti kod kuće, mogu zaštititi svoju djecu od bolesti koja je najčešći uzrok posjeta liječnicima i bolnicama”, tvrdi dr. Hillel Alpert, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Tobacco Control.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo