Novosti

Pazite dok kupujete banane: u ovoj se skriva najsmrtonosniji pauk na svijetu!

Otrov brazilskog pauka lutalice je otrovniji od onog crne udovice 18 puta, a ako se ne primi protuotrov, može izazvati smrt čovjeka za 25 minuta.

Britanka Maria Layton se zgrozila kada je shvatila da je svojoj šestogodišnjoj kćeri skoro pružila bananu s kukuljicom najsmrtonosnijeg pauka na svijetu! Naime, banane koje je njen suprug kupio u supermarketu Tesco’s sadržavale su kukuljice brazilskog pauka lutalice, čiji se otrov smatra najsmrtonosnijim na zemlji. Jači je od otrova crne udovice 18 puta, a ako se ne primi protuotrov, može izazvati smrt čovjeka za 25 minuta.

“Prva banana koju sam uzela je imala čudan dio na sebi, pa sam uzela drugu. Tada sam otkrila ogromnu kukuljicu. Nisam bila sigurna jesu li drugi pauci ili jajašca ispali iz vrećice kada sam je otvorila! Sliku sam objavila na Facebook stranici Tesca, a oni su mi rekli da pošaljem omot banana s bar-kodom kako bi mi mogli vratiti novac. Bila sam šokirana, jer nisu vidjeli moguću prijetnju za mene i moju obitelj. Mislili su da me samo zanima dobiti funtu-dvije natrag!”, rekla je 43-godišnja Maria Layton, javlja Daily Mail.

Brazilski pauk lutalica je noćni kukac koji se kreće po tlu, a danju se obično skriva između plodova banane, po čemu je i dobio nadimak “pauk banana”. Otrov ovog pauka u krv ispušta dušikov oksid koji širi krvne žile i omogućuje bolji protok krvi. Na vrlo sličan način na ljudski organizam djeluje popularna viagra – osiguravajući dugotrajnu erekciju. Dugačak je između 17 i 48 milimetara, dok mu je raspon nogu od 13 do 15 centimetara.

K.P.
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo