Novosti

Pedala nije šala – 2000 biciklista u centru Zagreba

U nedjelju, 18. rujna, održat će se druga po redu Kritična masa: Pedala nije šala. U centru Zagreba očekuje se oko 2000 biciklista.

Sunčana nedjelja 18. rujna od 16:00 sati je, barem što se tiče centra Zagreba, rezervirana za bicikliste. Održat će se, naime, druga po redu Kritična masa, ovoga puta nazvana Pedala nije šala. Prva, Kotač do kotača, 3. je srpnja okupila oko 1000 biciklista koji su vožnjom kroz grad upozorili na katastrofalno stanje u biciklističkoj infrastrukturi grada.

k“Na ovoj kritičnoj masi, koja se događa u sklopu Svjetskog tjedna mobilnosti, očekujemo okupljanje velikog broja zagrebačkih biciklista, koji će ponovno pokazati da je bicikl izvrsno prometno sredstvo za grad i da može poslužiti kao primarno sredstvo za rješavanje problema prometnih gužvi u gradu. Građani će poslati poruku da je potrebno promovirati bicikl, ali i da im je dosta loših i polovičnih rješenja, poput nove biciklističke staze u Petrinjskoj. Ključ za rješavanje prometnih problema u gradu je promocija alternativnih vrsta prijevoza, a za to je ključno poboljšanje infrastrukture – poput dobro izvedenih staza, dobrih parkirališta i dobre signalizacije”, rekao je Marko Gregović iz Sindikata biciklista, udruge koja stoji iza ove akcije.

Osim u Zagrebu, Svjetski tjedan mobilnosti istog će se dana obilježiti sličnim biciklističkim akcijama u Osijeku, Sisku i drugim gradovima širom zemlje, u kojima se također traže bolji uvjeti za bicikliste.

“Ovakve akcije samo dokazuju kako biciklisti iz cijele Hrvatske uviđaju potrebu da počnu slati poruku vlastima da ih se više ne smije gurati sa strane”, zaključio je Gregović.

kBiciklisti, kojih je iz dana u dan sve više, moraju postati ravnopravni sudionici u prometu, pa Sindikat biciklista traži:

  • izgradnju biciklističkih staza/traka koje su široke, bez rinzola, prepreka i guranja s pješacima
  • izgradnju cjelovite biciklističke mreže po Zagrebu – kako bi se sigurno i jednostavno biciklom moglo doći od sjevera do juga te od istoka do zapada grada
  • obavezu postavljanja kvalitetnih i funkcionalnih parkirališta za bicikle ispred svih trgova, institucija i drugih okupljališta…

Kritična masa: Pedala nije šala održat će se u nedjelju 18. rujna. Biciklisti će se okupiti ispred Muzeja Mimara u 16 sati, odakle će u 16:30 krenuti prema parku Ribnjak gdje ih očekuje bogat kulturno – umjetnički program!

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo