Pfizeru kazna od 2,3 mlrd zbog lažnog predstavljanja lijekova

lijekovi 1

Pfizer, jedan od najvećih svjetskih proizvođača lijekova, kaznu od 2,3 milijarde dolara platit će zbog prakse prevara i ilegalne promocije lijekova. Ona je nerijetko uključivala i besplatan golf, masaže i ljetovanja za liječnike "suradnike".

Radi se o najvećoj novčanoj kazni u povijesti kriminalnih djelovanja, koja je ujedno i opomena svim proizvođačima lijekova. U idućih 5 godina poslovanje iste kompanije nadgledat će Health and Human Service Department.

Optužbe koje su teretile Pfizer  ticale su se promidžbe 13 različitih lijekova uključujući i "popularne" Viagru, Zoloft i Lipitor. Primjerice lijek protiv bolova Bextra tvrtka je lažno predstavljala i nagovarala liječnike da ga promoviraju i za stanja koja nisu posljedica artritisa. Slijedom toga,  liječnici bi propisivali i veće doze no što je potrebno,čak i uz rizik fatalnih nuspojava.

"U prodaji lijekova se zarađuje toliko silno novaca da je kušnju i želju za prevarom teško obuzdati. U ovom sektoru vlada mentalitet kojemu su nagodbe i novčane uračunate u cijenu nepoštenog poslovanja. Ovako visoka kazna mogla bi ih prodrmati," kažu iz Udruge potrošača.

S objavom nagodbe Pfizer je najavio i planiranu kupnju konkurentske tvrtke Wyeth za 68 milijardi dolara. Ovo udruživanje, koje bi trebalo završiti do kraja godine, dodatno će ojačati Pfizerovu poziciju prvoga na tržištu proizvodnje lijekova.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!