Novosti

Pijete lijekove? Evo koju hranu onda trebate izbjegavati!

I dok se o učinku jednog lijeka na drugi i mogućim nuspojavama kao posljedici njihove interakcije u javnosti često raspravlja, o međusobnom utjecaju hrane i lijekova malo se zna. Istraživanja o tome jedva da postoje, iako su prijeko potrebna.

Danas gutamo sve više tableta i jedemo hranu tretiranu raznim kemijskim sredstvima. Farmaceutska industrija koja je svojim rastom obilježila prošlo stoljeće, ali i početak trećeg milenija iznjedrila je tisuće vrsta lijekova koji sadrže specifične supstance. I ako se neka od tih supstanci karakterističnih za određeni lijek “sudari” s nekim sastojkom pojedine namirnice, terapijski učinak lijeka na organizam može biti loš, katkad i poguban, a može i izostati.

Što učiniti kad “sudar” supstanci u medikamentima i “umjetnih” namirnica postane opasan za zdravlje ili smanji učinak lijeka? Prim. dr. sc. Ante Barbir savjetuje da farmaceutska industrija uz uputu o lijeku da i uputu o hrani koja se ne smije uza nj uzimati! Sve o nepoželjnim kombinacijama lijekova i hrane čitajte u novom broju magazina Moje zdravlje u subotu 26. rujna za samo 5 kuna uz Večernji list te samostalno za 14 kuna.

Naslovnicu novog broja krasi lijepa voditeljica Anja Alavanja Romac koja doji svog tromjesečnog sinčića Ivora i to povodom obilježavanja Hrvatskog tjedna dojenja i kampanje Dojenje je zakon.

Saznajte sve o zdravlju srca u žena te zašto češće od muškaraca umiru od kardiovaskularnih bolesti. Donosimo i 25 priručnika iz područja zdravlja, ljepote, prehrane i selfhelpa domaćih autora, a koje bi trebala imati svaka kućna biblioteka. Pročitajte sve o kontracepciji, koju koristiti, kada i zašto. Stigla nam je jesen, a s njome i kiše te tmurno vrijeme. Naučite kako pobijestiti meteoropatiju i uživati u svim godišnjim dobima.

U intervjuu s prof. dr. sc. Aleksandrom Štulhoferom otkrivamo vam sve o gubitku seksualne želje u žena, kako si pomoći, gdje su uzroci…

Imamo priču o jesenskim namirnicima koje ne moraju biti skupe, a svakako se moraju naći na vašem tanjuru te recepte za juhe koje vam pomažu u prevenciji prehlada.

Saznajte zašto je grožđe idealno za njegu kože te kako kofein pomaže u buđenju ljepote. Tu je inspirativna priča modela Chantelle Brown Young koja je unatoč tome što boluje od vitiliga zvijezda modnih pista!

Inspirirajte se uz novi broj magazina Moje zdravlje.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo