Novosti

Pobijedi dijabetes – ponesi glukometar u svoj dom zdravlja

Foto: Shutterstock

Svjetski dan zdravlja, koji se obilježava na datum osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije 7. travnja, ove godine je pod sloganom “Pobijedi dijabetes“ posvećen borbi protiv šećerne bolesti koja je jedan od najvećih javnozdravsvenih problema današnjice.

U Hrvatskoj više od 230 tisuća osoba boluje od dijabetesa. Budući da tek manji dio pacijenata postiže željeni ishod terapije i živi bez komplikacija, u pravovremenom i što kvalitetnijem upravljanju ovom bolešću suvremenog doba odnedavno im pomaže informacijsko-komunikacijski pilot projekt “Ponesi glukometar u svoj dom zdravlja“.

Bolja kontrola bolesti

Promotivna akcija započela je krajem prošle godine lecima i plakatima po zagrebačkim tramvajima i autobusima te na ukupno deset lokacija Doma zdravlja Zagreb Centar i Doma zdravlja Zagreb Zapad. Ovaj projekt omogućuje obiteljskim liječnicima i patronažnim sestrama jednostavniji i brži uvid u točne podatke o mjerenjima glukoze u krvi obavljenim izvan zdravstvenih ustanova čime se značajno povećava djelotvornost stručnog savjetovanja.

Pilot projekt na kojem uspješno surađuju tvrtke uniGluko s istoimenim proizvodom, MCS Grupa s aplikacijom Medicus.Net te kompanija Ericsson Nikola Tesla kao isporučitelj nacionalnog sustava za pohranu mjerenja učinjenih izvanbolničkim uređajima mZdravlje i Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH (CEZIH), koristi postojeće mehanizme razmjene podataka te se u potpunosti uklapa u već implementirane procese e/m-zdravstva.

Podaci očitani iz glukometara tako zamjenjuju često netočne ili nepotpune podatke iz dnevnika samokontrole dijabetičara, pa se očekuje da će to smanjiti broj komplikacija kao i troškove terapije dijabetesa u zdravstvenom sustavu. Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ovim pilot projektom dobivaju uvid u novi suvremeni ICT alat za poboljšanje učinkovitosti, pravovremenosti, sigurnosti i kvalitete medicinskih usluga. Ovo također pruža i realan temelj za kreiranje jedinstvenog registara glikemija te, kroz platformu mZdravlje, omogućuje integraciju mnogobrojnih raznorodnih podataka dobivenih najrazličitijim uređajima u centralni sustav.

Za korisnike je procedura jednostavna – treba samo ponijeti svoj glukometar u dom zdravlja na jednoj od sljedećih zagrebačkih adresa: Runjaninova 4, Martićeva 63a, Avenija Većeslava Holjevca 22, Grgura Ninskog 3, Kruge 44, Prilaz baruna Filipovića 11, Dragutina Golika 34, Vrtlarska 1a, Gandhijeva 5 te Zvonigradska 9. Tamo će patronažna sestra pomoću uniGluko uređaja podatke dobivene svakodnevnim višekratnim mjerenjima za nekoliko minuta sinkronizirati i dostaviti ih u nacionalni sustav mZdravlje koji je već integriran u CEZIH. Pomoću aplikacije Medicus.Net ti podaci postaju dostupni izabranom obiteljskom liječniku svakog pojedinog pacijenta što olakšava prilagodbu terapije i savjete za kontrolu bolesti.

Stručnjaci sada prvi put mogu spojiti podatke očitane iz glukometara s podacima iz CEZIH-a. Tako dobivena analiza, s potencijalom za proširenje novim podacima kada se za to ukaže potreba, pruža vrijednu povratnu informaciju čiji je konačni cilj poboljšanje zdravstvene skrbi te bolja edukacija i kvalitetniji život pacijenata.  

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo