Novosti

Počeo 6. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Od 22. do 28. siječnja 2012. godine diljem Europe se obilježava šesti tjedan posvećen prevenciji raka vrata maternice. Inicijator je Europska udruga protiv raka vrata maternice – ECCA (European Cervical Cancer Association).

cilj je podizanje svijesti o bolesti uz poticanje žena na brigu o svom zdravlju i edukaciju o mogućnostima prevencije raka vrata maternice. Višejezični edukacijski programi jedna su od najvažnijih ECCA-inih inicijativa, a dostupni su na internetu (http://www.ecca.info/hr).

Ključne činjenice o raku vrata maternice:

  • U svijetu je rak vrata maternice drugi najčešći uzrok raka kod žena mlađih od 44 godine. Svake se godine dijagnosticira gotovo 500.000 novih slučajeva invazivnog raka vrata maternice, a više od 250.000 žena svake godine umire od ove bolesti.
  • Rak vrata maternice ozbiljan je javnozdravstveni problem i u Europi. Svake godine u Europi 60.000 žena oboli od raka vrata maternice, 30.000 umire od tog raka, a više od 175.000 žena živi s ovom bolešću (neovisno o tome liječe li se ili ne).
  • 99 posto slučajeva raka vrata maternice uzrokovano je perzistentnom infekcijom određenih tipova humanog papiloma-virusa (HPV) s povećanim rizikom za razvoj ove bolesti. HPV-infekcija je vrlo česta spolno prenosiva bolest, tako da približno 50-80 posto spolno aktivnih žena ima kontakt s nekim tipom HPV-a najmanje jednom u životu. Međutim, bolest će se razviti samo kod manjeg broja tih žena.
  • Dokazano je kako dobro organizirani programi probira (screening-programi) smanjuju incidenciju raka vrata maternice za 80 posto.
  • Rak vrata maternice nastaje kada su stanice vrata maternice zaražene jednim ili više visokorizičnih tipova HPV-a koji uzrokuju nastanak nepravilnih stanica koje se polako razviju u rak. Probir se koristi da se otkrije kod kojih žena postoje te nepravilne stanice, dok su još u ranoj fazi kada ih se može lako ukloniti tako da se ne razviju u rak.

kKampanja Bisera Mudrosti®

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti organiziranim programom probira u kombinaciji sa cijepljenjem protiv HPV-a, ali većina žena nema pristup ovim programima. Kampanja Bisera mudrosti® pokrenuta je kako bi imali jedinstven i prepoznatljivi simbol kojim bi se iskazala potpora za prevenciju raka vrata maternice. Nadalje, sredstva prikupljena kroz kampanju Bisera mudrosti namijenjena su projektima za prevenciju raka vrata maternice, kao:

  • razvoj i distribucija edukativnih materijala za širu javnost o prevenciji raka vrata maternice te poticanje žena da iskoriste sve mogućnosti koje im se nude,
  • razvoj obrazovnih programa za zdravstvene djelatnike kako bi dobili najnovije spoznaje o modernim metodama koje se primjenjuju u prevenciji raka vrata maternice,
  • edukacija političara, tako da shvate prednosti programa prevencije i da ih što prije primjene u onim sredinama gdje nisu dostupni te više sudjeluju u programu tamo gdje su već na snazi.

1. simpozij s međunarodnim sudjelovanjem “Prevencija i liječenje početnog raka vrata maternice”

27. siječnja 2012., KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu,
Vinogradska 29 (u Multimedijskom centru).

Prevencija svih bolesti a posebice ovog sijela koji se smatra jednim od najpreventabilnijih u ljudskom tijelu je najkorisnija i najjeftinija jer njome unapređujemo reproduktivno zdravlje žene i spašavamo brojne živote. Tri glavna stupa prevencije raka vrata maternice su: adekvatna edukacija mladeži u okvirima redovitog obrazovanja o spolno odgovornom ponašanju, cijepljenje protiv HPV-a i odlazak na redovite ginekološke preglede s Papa testom (“probir”).

U Hrvatskoj se sustavno ne provodi niti jedan od ova tri temeljna programa prevencije raka vrata maternice, a poželjno je da se sva tri programa provode istovremeno. Ligina udruga “Zdravka” i “Aktiva” u svom su petogodišnjem radu doprinijele, koliko su najviše mogle, u edukaciji važnosti spolno odgovornog ponašanja posebice adolescenata i potrebi, kako cijepljenja protiv HPV-a tako i odlaska na redovite ginekološke preglede s Papa testom.

Opširnije o simpoziju potražite na: http://hlpr.hr

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo