Novosti

Počeo je Europski tjedan kretanja!

Europskom tjednu kretanja posvećenom održivom kretanju, koji se tradicionalno obilježava od 16. do 22. rujna i ove godine slavi 10. rođendan, ove je godine središnja tema “Alternativna mobilnost”.

Namjera mu je promicanjem energetski učinkovitih oblika prijevoza poduprijeti što lakši prijelaz prema prijevoznim sustavima koji se koriste energetskim izvorima.

Stavljajući u središte pozornosti alternativnu mobilnost, 10. izdanje Europskog tjedna kretanja nastoji promičući energetski učinkovite oblike prijevoza poduprijeti što lakši prelazak prema prijevoznim sustavima koji učinkovito koriste energetske izvore.

kEuropska komisija pripremila je u povodu 10. tjedna brošuru “Deset godina Europskog tjedna kretanja 2002.-2011.” u kojoj su istaknuta postignuća 22 najuspješnija sudionika iz 15 država, među kojima su čak tri hrvatska grada – Ivanić-Grad, Koprivnica i Zagreb, a najveći uspjeh postigla je Koprivnica osvajanjem nagrade Europskog tjedna kretanja 2007. godine.

Zagreb je 2008. godine bio finalist Europskog tjedna kretanja, a koordinatorica Europskog tjedna mobilnosti za grad Zagreb i pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Marinka Bakula-Anđelić istaknula je da se “mreža biciklističkih staza u Zagrebu i dalje povećava te da se u svim rekonstrukcijama cesta i prometnica obvezno grade biciklističke staze i spuštaju rubnjaci kako bi se osobama s invaliditetom osigurao pristup”.

“Unaprjeđuje se i sustav mjerenja kakvoće zraka i proširuju se uređene zelene površine”, dodala je. Najvažnijim je ocijenila podizanje razine svijesti pa će i ove godine na početku Europskog tjedna kretanja svi učenici u višim razredima osnovnih škola imati obvezatan sat o važnosti tog tjedna, održivog prometa i zaštite okoliša. Naglasila je i da se uvode mjere kako bi se smanjio broj vozila u gradskom središtu pa se tako na Dan bez automobila od 2003. zatvara središte grada za promet i održava tradicionalna biciklijada “Zagrebačka žbica”.

Grad Zagreb je u svim zdravstvenim i socijalnim ustanovama kojima je osnivač i vlasnik te u većini odgojno-obrazovnih i kulturnih ustanova prilagodio pristup osobama s invaliditetom.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo