Novosti

Počinak odmah nakon večere povisuje rizik od moždanog udara

Nemojte ići spavati odmah nakon večere – tako povisujete svoj rizik od moždanog udara za čak 66 posto!

Grčki su stručnjaci Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ionnini proučavali 500 osoba od kojih je pola imalo moždani udar, a druga polovica akutni koronarni sindrom (česti oblik srčanih bolesti sa smanjenim dotokom krvi u srce zbog začepljenih arterija).

Usporedno s osobama koje su pričekale 60-70 minuta nakon večere kako bi išle na počinak, oni ispitanici koji su odmah išli spavati bili su 66 posto skloniji moždanom udaru. Osobe koje su pričekale između 70 i 120 minuta bile su 76 posto zaštićenije, a ova se zaštita smanjila sa svakim daljnjim minutama.

Također su stručnjaci napomenuli kako sat vremena kasniji počinak nakon večere može biti povezan sa smanjenim rizikom od akutnog koronarnog sindroma.

Grčki istraživači smatraju kako je mali vremenski razmak između večere i počinka povezan s višim rizikom od gastroezofagusnog refluksa, koji je pak povezan s apnejom u snu – faktorom rizika za moždani udar. S druge strane, američki stručnjaci imaju drugačije viđenje pozadine ovih rezultata.

“Kada jedemo, promijeni se razina šećera u krvi, razina kolesterola, kao i cirkulacija. Sve ove privremene promjene mogu utjecati na rizik od moždanog udara. Dok je ova studija uključila relativno mali broj pacijenata, vrijeme koje prođe između večere i počinka je nešto što moramo dalje proučiti. Za sada zapamtite, vaša je majka bila u pravu”, zaključio je dr. David Holmes, profesor medicine Klinike Mayo, koji je komentirao ovu studiju.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo