Novosti

Počinje besplatna škola za sve odrasle bicikliste u Zagrebu!

S obzirom na činjenicu da biciklisti u Europskoj uniji i Hrvatskoj predstavljaju jednu od najrizičnijih skupina sudionika u prometu 2014. godine, pokrenut je projekt Škola bicikliranja 18+ koji je namijenjen svim odraslim biciklistima u Zagrebu.

Ovu besplatnu dvodnevnu edukaciju koja se održava 14. i 15. rujna u prostorijama Autokluba Siget najavili su njeni organizatori Autoklub Siget, Udruga Sigurnost u prometu, Udruga Moj bicikl, Crveni križ Zagreb, nextbike – sustav javnih bicikala i Zagrebačka pivovara.

Da je odgovorno ponašanje i edukacija najbolji način za prevenciju prometnih nesreća koje uključuju ili su uzrokovane biciklistima istaknuo je predsjednik AK Siget dr. sc. Damir Škaro. „Neizmjerno nas veseli što smo dio ovog vrijednog projekta jer i sama statistika pokazuje koliko je pravilna edukacija nužna za naše bicikliste. Zato smo odlučili omogućiti svim odraslim Zagrepčanima besplatnu dvodnevnu školu koja će ih u potpunosti informirati o biciklističkoj kulturi i sigurnom ponašanju u prometu“, zaključio je Škaro.

Na to se nadovezao predsjednik Udruge Sigurnost u prometu, prof.dr.sc. Antun Presečki: „Imajući u vidu kako je u razdoblju od 2009. do 2013. godine u RH smrtno stradalo 129 biciklista, 1.585 teško, a 3.803 lakše ozlijeđeno, te da su od ukupnog broja nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti 61 posto prouzročili biciklisti nameće se zaključak da je takvo nepovoljno stanje prvenstveno uvjetovano nedovoljnim poznavanjem propisa od strane biciklista. Stoga je pokrenut ovaj projekt kako bi se maksimalno uključili odrasli biciklisti u čiju se edukaciju ove godine uključio AK Siget dok je Zagrebačka pivovara financijski poduprla ovaj projekt.“

Koliko je društveno odgovorno ponašanje i dodatna edukacija javnosti ključna za smanjivanje ovog negativnog trenda istaknula je Tina Puhalo Grladinović, voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare: „Društveno odgovorne inicijative jedan su od glavnih prioriteta našeg poslovanja zato s velikim zadovoljstvom podržavamo projekt Škola bicikliranja 18+. Zagrebačka pivovara sudjelovat će i aktivnim uključivanjem naših zaposlenika u ovaj projekt jer odgovornost za sigurnost u prometu počiva na svakom pojedincu. To činimo i u sklopu naše kampanje „Razmisli“, koju provodimo od 2008. godine, aktivno zagovarajući odgovornu konzumaciju alkohola i sigurno ponašanja u prometu.“

Ovaj projekt nije samo rezerviran za polaznike koji posjeduju svoj bicikl. To potvrđuje Krešimir Dvorski iz tvrtke Sustav javnih bicikala: „Nemate bicikl? Za sve polaznike škole koji nemaju vlastiti bicikl, nextbike će osigurati potpuno besplatan najam bicikala tijekom trajanja škole i nagradne poklon bonove u vrijednosti 79 kn“.

O ŠKOLI BICIKLIRANJA 18+

Prvog dana škole bicikliranja od 17.30 sati do 19.30 u prostorijama AK Siget sati polaznici će dobiti informacije o stanju sigurnosti biciklističkog prometa, sigurnom sudjelovanju biciklista u prometu, poznavanju prometnih propisa te prednosti korištenja sustava javnih bicikala. Drugi dan besplatne edukacije održat će se također u prostorijama AK Siget, a započet će u 17:00 sati predavanjem iz pružanja prve pomoći te uputama za pomoć pri kupovini, održavanju te servisiranju bicikala. Nakon predavanja od 18 do 19 sati slijedi praktični dio nastave i kratka pokazna vožnja na poligonu ,,Kockica“ na Prisavlju.

Predavanja će održavati stručnjaci iz AK Siget, Udruge Sigurnost u prometu, nextbike – sustava javnih bicikala, Crvenog križa Zagreb i udruge Moj bicikl. Uz edukaciju polaznika škole o sigurnoj vožnji kroz grad, udruga Moj bicikl poklonit će svim sudionicima stražnje svjetlo za bicikl.

Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti za sudjelovanje u besplatnoj Školi bicikliranja 18+ na e-mail adresu bicikli@aksiget.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo