Novosti

Počinje javnozdravstvena akcija “Prestani pušiti i pobijedi”

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je početak javnozdravstvene akcije “Prestani pušiti i pobijedi” čiji je cilj ukazati na problem pušenja i potaknuti pušače da se riješe te štetne navike i učine nešto iznimno važno za svoje zdravlje.

Prijave traju od 4. do 14. studenoga 2011. godine, a od prijavljenih se očekuje da se četiri tjedna (u razdoblju od 14. studenog do 11. prosinca 2011.) suzdrže od pušenja. Najsretniji natjecatelj bit će nagrađen s 10 tisuća kuna na potrošačkoj kartici.

Javnozdravstvena
akcija namijenjena je svim osobama starijim od 18 godina koji puše najmanje
godinu dana. Prijaviti se možete putem pristupnice koja će biti objavljena na web
stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo www.hzjz.hr

kNakon četiri tjedna suzdržavanja od pušenja, potencijalni sretni dobitnik pismenom izjavom potvrđuje da se suzdržao od pušenja, a izjavu daje i njegov svjedok, kojeg sudionik navodi kao svjedoka prilikom prijave. Biokemijskim testom se utvrđuje da se dobitnik zaista suzdržao od pušenja te dobiva novčanu nagradu.

“Najveća motivacija za prestanak pušenja su povoljni učinci za zdravlje pa se nakon četiri tjedna nepušenja bivši pušač može pohvaliti boljim funkcioniranjem pluća, manjim brojem otkucaja srca i nižim krvnim tlakom nego u vrijeme pušenja, boljom cirkulacijom, smanjenjem rizika za infarkt miokarda i ostalo. Ovom inicijativom želimo apelirati na pušače da se odviknu te štetne navike, te na liječnike obiteljske medicine i na ljekarnike da znanjem i savjetima pomognu svojim pacijentima i tako pridonesu prevenciji ostalih bolesti uzrokovanih pušenjem“, rekli su na konferenciji prim. mr. sc. Željko Baklaić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te prim. Verica Kralj, dr.med. i Voditeljica Službe za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti.

Posljednjih godina broj pušača u Europi je u padu, no Hrvatska je, prema dostupnim podacima, još uvijek pri sredini ljestvice kada je riječ o broju pušača. Prema posljednjoj zdravstvenoj anketi u Hrvatskoj puši 27,4 posto osoba starijih od 18 godina. Ne čudi stoga što je u Hrvatskoj pušenje na prvom mjestu kao čimbenik rizika za obolijevanje, ispred povišenog krvnog tlaka, alkohola i ostalog. Pušači su podložniji zloćudnim bolestima, krvožilnim bolestima i bolestima dišnog sustava, no udisanje duhanskog dima itekako ugrožava i nepušače. Upravo zato je prestanak pušenja najbolja zdravstvena odluka i za pušača i za njegovu okolinu.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo