Podrži Mjesec borbe protiv ovisnosti! - Ordinacija.hr

Novosti

Podrži Mjesec borbe protiv ovisnosti!

Zloupotreba opojnih droga globalni je problem koji zahtijeva suvremeni, kompleksni program prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanja ovisnika, rehabilitacije te resocijalizacije. Aktivnosti koje će se provesti tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, imaju za cilj dodatno upozoriti i potaknuti sve subjekte na suradnju u rješavanju problema ovisnosti o drogama.

kBroj ovisnika u RH raste!

U Registar Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prošle je godine bilo upisano 29.120 liječenih ovisnika o drogi, odnosno 6,2 posto više nego u 2008. Na tretmanu u sustavu zdravstva prošle su godine bile 7.733 osobe, od kojih su 1.463 bile prvi put na liječenju.

Najviša stopa liječenih je u Istarskoj županiji (573), slijede Zadarska županija (517) i Grad Zagreb (421).

Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih posljedicaama drogiranja manji je
nego prethodne godine. Tako je tijekom 2009. godine od posljedica
drogiranja umrlo 89 osoba ili 23,3 posto manje nego 2008., kada je
umrlo 113 osoba.

Aktivnosti tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Ured za suzbijanje zloupotrebe droga Vlade RH organizira Regionalnu edukaciju o “Projektu resocijalizacije ovisnika o drogama“.

kRiječ je o osobama koje su završile neki od
programa rehabilitacije i odvikavanja od ovisnosti u terapijskoj zajednici ili
zatvorskom sustavu. Sudionici će upoznati i ovisnike koji su u izvanbolničkom tretmanu te dulje vrijeme stabilno održavaju apstinenciju i pridržavaju se propisanog načina liječenja.

Iako je Regionalna edukacija namijenjena za područje Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije, ona će se 10. prosinca održati i u Zagrebu, u Kongresnoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Osnovni cilj je uspostaviti partnersku suradnju među nositeljima na nacionalnoj i lokalnoj razini u provedbi navedenog Projekta te samim time pridonijeti učinkovitoj provedbi projektnih aktivnosti i boljoj društvenoj reintegraciji liječenih ovisnika.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo