Novosti

Pojačana potreba za drijemanjem tijekom dana – rani simptom Alzheimerove bolesti?

Shutterstock

Imate li potrebu za čestim i dugotrajnim drijemanjem tijekom dana, nova istraživanja pokazuju kako bi ovo mogao biti rani znak upozorenja da imate Alzheimerovu bolest.

Područja mozga koja su zadužena da vas tijekom dana drže budnima već u ranim fazama bolesti trpe štetu, zbog čega se potreba za drijemanjem danju, kod osoba koje boluju od Alzheimera, vjerojatno javlja puno prije nego simptomi koji jasno ukazuju na pojavu bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Uloga tau proteina

Znanstvenici su također otkrili da je oštećenje područja mozga uključenih u dnevnu budnost uzrokovano proteinom poznatim pod imenom „tau“. To stručnjacima daje naslutiti da ovaj protein može igrati veću ulogu u Alzheimerovoj bolesti od puno opsežnije i detaljnije proučavanog amiloidnog proteina.

Naš rad pruža dokaze da područja mozga koja promiču budnost propadaju zbog nakupljanja taua, a ne amiloidnog proteina, već u najranijoj fazi bolesti bolesti”, izjavila je viša autorica istraživanja dr. Lea Grinberg, profesorica neurologije i patologije te članica Instituta za globalno zdravlje mozga pri Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu (UCSF).

Prethodna istraživanja dala su naslutiti da je pretjerano spavanje danju posljedica lošeg sna tijekom noći, uzrokovanog poremećajem povezanim s Alzheimerom u regijama mozga koji promiču san. Također, smatralo se da sami problemi sa spavanjem doprinose napredovanju Alzheimerove bolesti.

Opet ste zaboravili ključeve, sastanak, rođendan…? Provjerite koliki gubitak pamćenja je normalan za vašu dob

Tijekom istraživanja znanstvenici su analizirali mozak 13 preminulih pacijenata koji su bolovali od Alzheimerove bolesti te 7 osoba koje nisu bolovale od iste bolesti. Rezultati su pokazali da Alzheimerova bolest napada moždane regije koje su odgovorne za budnost tijekom dana, te da upravo ta područja u mozgu među prvima stradaju. U tri centra za poticanje budnosti – koje su znanstvanici istraživali – otkrivena je pojačana koncentracija „tau“ proteina te je utvrđeno da su isti centri izgubili u prosjeku 75 posto neurona.

“Utvrdili smo da se ne degenerira samo jedan moždani nukleus, vec cijela mreža čija je svrha održavanje budnosti. Sažeto, to znači da mozak ostaje bez mogućnosti kompenzacije zato jer sve te funkcionalno povezane vrste stanica bivaju uništene istovremeno”, objašnjava Jun Oh, voditelj istraživanja.

Istraživanja idu dalje

Iz svega otkrivenog može se zaključiti da je mreža centara u mozgu zadužena za održavanje budnosti tijekom dana osobito ranjiva kod bolesnika s Alzheimerovom bolešću. Istraživanja koja će se u budućnosti provoditi, otkrit će nam pravu istinu o ovom fenomenu, naglašavaju stručnjaci.

Znanost savjetuje – vježbanjem spriječite bolesti i propadanje mozga

Dosadašnja otkrića nameću zaključak da nakupljanje proteina „tau“ očito igra puno veću ulogu u Alzheimerovoj bolesti, nego amiloidni protein na kojem je dosad bio fokus znanstvenih istraživanja. Očito je da takav pristup do današnjeg dana nije rezultirao učinkovitim metodama liječenja Alzheimerove bolesti, tvrde ovi znanstvenici.

Rezultati navedenog istraživanja objavljeni su u stručnoj publikaciji Alzheimer’s and Dementia, 2.kolovoza 2019.

Ne ignorirajte prve znakove Alzheimerove bolesti – liječenje u ranoj fazi daje najbolje rezultate

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo