Novosti

Pokrenut projekt pod nazivom “Pušenje je out”

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“ i Etnografskim muzejom pokrenuo je projekt pod nazivom “Pušenje je out“.

Riječ je zdravstveno-edukativnom projektu namijenjenom učenicima petih i šestih razreda osnovne škole. Prema posljednjim istraživanjima provedenim u Hrvatskoj, svaka četvrta osoba starija od 15 godina puši, a od posljedica pušenja godišnje umre više od 10 tisuća osoba. Čak 76 posto mladih u dobi od 13 do 15 godina probalo je cigaretu, a oko 10 posto je nastavilo pušiti svakodnevno. 

Za djecu petih i šestih razreda osnovne škole Odjel za promicanje zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“ provodi edukativne interaktivne radionice o štetnosti djelovanja duhanskog dima na zdravlje. Radionice uključuju prikazivanje kratkih filmova, učenje osnovnih informacija o utjecaju pušenja na zdravlje, igru, raspravu i anketu. Cilj je da učenici sami zaključe zašto je dobro da niti ne počnu pušiti te da se odupru pritiscima vršnjaka i zauzmu svoj stav. Također, želi se postići da djeca što ranije usvoje pozitivne zdravstvene navike te da svojim roditeljima i prijateljima prenesu znanje stečeno na radionicama. Ujedno se kroz radionice kod djece nastoji osvijestiti pozitivan stav prema vlastitom tijelu i zdravlju i pojačati osjećaj osobnog integriteta. Uz radionice učenicima će se podijeliti i dvije edukativne brošure “Kako pomoći prijatelju da prestane pušiti?“ i “Kako možemo pomoći djeci da se odupru pušenju?“. Edukativne radionice održat će se u Etnografskom muzeju u kojem će djeca uz stručno vođenje autorice razgledati i izložbu “Dim – priča o duhanu”.

Još jedna edukativna radionica za mlade nepušače održati će se 12. svibnja i 26. svibnja u 13,00 sati.

Tijekom trajanja projekta djeca će izrađivati i grupne radove vezane za temu nepušenja (likovne radove, video radove, foto montaže ili filmove). Tri najbolja kreativna uratka bit će nagrađena izletom u Muzej neandertalaca Veliki Tabor, Etno selo Kumrovec i ručkom u prirodi. 31. svibnja 2015. bit će objavljeni rezultati natječaja i otvorena izložba dječjih radova u Etnografskom muzeju, koja će trajati do 28. lipnja 2015. godine.

Izvor: Štampar.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo