Novosti

Pomfrit se prži u najlošijem ulju!

Veliki lanci restorana u SAD-u za prženje krumpirića koriste kukuruzno ulje koje se smatra najlošijim za ljudsko zdravlje, pokazala je nova studija. Kukuruzno ulje obiluje zasićenim mastima, koje doprinose razvoju srčanih oboljenja.

Pomfrit“Ova vrsta ulja također sadrži niske razine mononezasićenih masti, koje su
potrebne ljudskom organizmu, a obiluje polinezasićenim mastima, koje u
prevelikim količinama smanjuju dobar kolesterol”, rekla
je Karen Congro autorica studije, dijetetičarka i direktorica Wellness za Život
Programa na Brooklyn Hospital Centru u New Yorku.

Ovoj studiji nastavlja se na ranija istraživanja kojima
je utvrđeno kako je kukuruz, koji se veže uz pretilost, glavni sastojak u
većini lanaca brze hrane u Americi – bilo direktno, bilo putem prehrane
životinja.  

Od velikih lanaca restorana ne zahtijeva se navođenje informacija o
specifičnim sastojcima u hrani koju nude, dok mali restorani ne moraju dati
nikakvu informaciju o namirnicama i sastojcima koje koriste.  

Pomfrit je posebno zanimljiv za istraživanje jer čini 20 posto kalorijske vrijednosti
fast-food obroka. Amerikanci unose čak jednu trećinu ukupnih kalorija
prehranjujući se u lancima brze prehrane.

Studija je objavljena u časopisu Proceedings
of the National Academy of Sciences.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo