Novosti

Popularni gazirani napitak sadrži kancerogeni spoj?

Ako ste do sada bili uvjereni kako prepoznatljiva boja Coca-Cole potiče od prave karamele – prevarili ste se. Tajna se krije u mješavini koja sadrži spoj 4-metilimidazol. A njega je američka savezna država Kalifornija stavila na popis kancerogenih.

Iako se spomenuta tvar upotrebljava i u ostalim sličnim napitcima, znanstvenici tvrde kako ovom kancerogenom sastojku nije mjesto u piću ili hrani.

Iako iz Coca-Cole poručuju kako bojilo na bazi karamela koje upotrebljavaju u proizvodnji svih svojih proizvoda nije opasno za ljudsko zdravlje i nikada to neće biti, kompanija se ipak odlučila na smanjenje spoja 4-metilimidazola u gaziranom napitku kako bi izbjegla deklaraciju koja upozorava na opasnost od raka.

“Proizvođače s kojima surađujemo zamolili smo da prilagode svoje proizvodne procese kako bi količina spoja 4-MEI u karamelu bila još manja, no to neće imati nikakva utjecaja na recept koji se upotrebljava u proizvodnji Coca-Cole ni na okus i kvalitetu proizvoda koje potrošači od nas očekuju. Naglašavamo pritom kako smo i dosad unapređivali svoje proizvodne procese, ali nikad nismo mijenjali tajnu formulu te da je ni sada nećemo mijenjati”, piše u službenom stajalištu tvrtke The Coca-Cola Company.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo