Posadi cvijet za pčelinji svijet! - Ordinacija.hr

Novosti

Posadi cvijet za pčelinji svijet!

Tvrtka Hedera iz Splita i udruga “Biovrt – u skladu s prirodom“ iz Čakovca nedavno su pokrenule akciju “Posadi cvijet za pčelinji svijet!“, kojoj je cilj očuvanje pčela, čiji je broj značajno smanjen diljem svijeta, a samim time je ugrožena i naša egzistencija.

Hedera i Biovrt ovim projektom ljude žele potaknuti da osvijeste problem nestajanja pčela i aktivno se uključe u njegovo rješavanje. Svojim kupcima, ali i svima onima koji ih kontaktiraju, Hedera će besplatno poslati sjeme iz Biovrta. Međutim, svatko od nas može pomoći u očuvanju pčelinjih zajednica, i to tako da izgradi jedan mali dio pčelinjeg svijeta – sadeći raznoliko bilje i cvijeće na livadama, u parkovima, uz cestu, u šumama, na poljima, u svojim vrtovima. Pčelama treba zdrava prehrana, jednako kao što je potrebna i nama. Ako im je omogućimo, na taj način čuvamo i našu zdravu budućnost.

Znate li da za svaki treći zalogaj možemo zahvaliti pčelama? Ističući povezanost čovjeka i najmarljivijih letača na svijetu, Albert Einstein rekao je da ljudska vrsta ne bi preživjela duže od četiri godine kada bi nestalo pčela. Pčele oprašuju više od stotinu biljnih vrsta i bez njih bi mnoštvo tih vrsta nestalo. Samim time, nestalo bi i namirnica neophodnih za ljudsku i životinjsku prehranu, što bi bila nenadoknadiva katastrofa. Pesticidi, bolesti, globalno zatopljenje i intenzivan poljoprivredni uzgoj dovele su do drastičnog pada pčelinjih zajednica, pa ih je tako sada manje za gotovo 30 posto. Ovaj je broj postao značajan svjetski problem.

Kada vaše sjeme nikne, a biljke procvjetaju, svoje fotografije možete poslati na posadicvijet@hedera.hr. Vaš dio pčelinjeg svijeta Hedera i Biovrt objavit će na Facebook profilu, a najsretnijeg zaštitnika pčela i nagraditi.

Više na www.hedera.hr i www.biovrt.com

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo