Novosti

Povišen kolesterol nije isključivo vezan uz prekomjernu težinu

Među najznačajnijim “prijetnjama” zdravlju kardiovaskularnog sustava u organizmu je kolesterol. Spoj koji može značajno usporiti krvotok i stvoriti ozbiljne rizike za razne bolesti pa i srčani udar po svom je kemijskom sastavu alkohol koji je tijelu ipak potreban za normalno funkcioniranje. On je, naime, sastavni dio stanične membrane i steroidnih hormona, a glavni je razlog tomu što može biti i “dobar” i “loš” njegova različita cirkulacija kroz stanice. Obiteljska sklonost, nepravilna prehrana i prekomjerna tjelesna težina najčešći su razlozi povišene razine kolesterola u krvi, a upravo je u hladnijim mjesecima u godini prehrana nešto “teža” od one ljetne pa kod pojedinaca postoji i veća sklonost taloženju neželjenog kolesterola. Važno je znati kako problem s povišenom razinom kolesterola nije isključivo vezan uz prekomjernu tjelesnu težinu, već od njega mogu patiti i debljanju manje sklone osobe, radi nepravilne prehrane ili genetskom predispozicijom.

– Kolesterol se među stanicama prenosi specijalnim prenosiocima koji se nazivaju lipoproteini. Nekoliko je vrsta prenosilaca kolesterola, a posebno su zanimljivi lipoproteini male gustoće (LDL) i lipoproteini velike gustoće (HDL). Povišena razina ukupnog i LDL-kolesterola te smanjena razina HDL-kolesterola povećavaju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila. S druge strane, adekvatne razine istih ili smanjene razine ukupnog i LDL- te povećana razina HDL-kolesterola, taj isti rizik smanjuju. Promjene životnih, posebice prehrambenih navika često su prva terapija koja se savjetuje osobama koje imaju povišenu razinu kolesterola u krvi. Tek nakon što se prehranom ne uspije sniziti povišena razina kolesterola, liječenje se nastavlja primjenom lijekova, najčešće statina, no i tada, kako bi liječenje bilo uspješno, prehrana mora prilagođena – istaknula je nutricionistica dipl. ing. Mirela Marić iz poliklinike Aviva, dodavši kako je regulacija težine među najvažnijim stavkama u borbi protiv “lošeg” kolesterola.

U novom broju magazina Moje zdravlje, koji izlazi u srijedu 21. siječnja uz Večernji list za samo 3 kune te samostalno za samo 9,90 kuna, pročitajte sve o kolesterolu, kako ga držati pod kontrolom, koje namirnice svakako treba konzumirati, a koje izbjegavati. Čitatelje očekuje i dar, poster namirnica s vrijednostima masnoća i kolesterola!

Donosimo i priču oko novog označavanja namirnica te koje su značajne novosti vezane za deklaracije.

Na naslovnici Mojeg zdravlja, domaće ljepotice zamijenio je nikada ozbiljan Mario Petreković. Želite li se dobro zabaviti i glasno nasmijati svakako pročitajte intervju s njima, ali imajte na umu da se šali gotovo u svemu! Ako ipak niste svakodnevno, kao on, spremni za šalu, pročitajte zašto biste trebali iskoristiti vrijeme karnevala i maskirati se u što god poželite makar na jedan dan!

Ravnateljica kazališta Mala scena, Vitomira Lončar, otvoreno govori o svojoj dugogodišnjoj borbi s epilepsijom, a od koje u Hrvatskoj boluje 40.000 ljudi!

Ako se još uvijek niste odlučili na čišćenje organizma vrijeme je da isprobate tri odlična napitka za detoksikaciju – birajte između čaja za čišćenje, pikantne limunade ili pak smoothija od zelenog čaja! Donosimo i dobar plan prehrane po dobima. Saznajte kako bi se trbala hraniti djeca, što jesti u 20-ima, 30-ima, 40-ima, 60-ima…

Kako bi nam ostali lijepi, njegavani i u trendu donsoimo priču oko najnovije metode permanetnog make upa koji osigurava prirodan izgled te kako bi kompletna anti-age njega trebala izgledati da doista i djelovala!

Sve ovo i još mnogo više čitajte u novom broju magazina Moje zdravlje, od srijede 21. siječnja!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo