Novosti

Predstavljen portal za maloljetne trudnice i roditelje

Internetska adresa www.maloljetni-roditelji.net mjesto je na kojem maloljetne trudnice i roditelji mogu potražiti informacije vezane uz teme trudnoće, zdravlja, obiteljskih odnosa, školovanja, brige o djeci i drugih. Portal ima i savjetodavni dio, u kojem maloljetni roditelji mogu zatražiti stručan savjet psihologa, pravnika, socijalnih radnika i ginekologa. Portal je dio projekta „Mama je mama“, koji provodi Udruga roditelja “Korak po korak” u cilju prevencije rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima.

Prema podacima udruge, u Hrvatskoj je trenutno oko 5.000 maloljetnih mama, a godišnje se zabilježi oko 1.500 maloljetnih trudnoća. Hrvatski tinejdžeri u prosjeku sa 17 godina i tri mjeseca stupaju u spolne odnose, a broj maloljetničkih trudnoća ne raste, ali se ni ne smanjuje, što je suprotno očekivanjima s obzirom na to da bi novije generacije trebale biti educiranije o zaštiti.

Maloljetničke trudnoće rizičnije su od ostalih jer srednjoškolska dob nije optimalna za rađanje, a važan je faktor i socioekonomska nezrelost zbog koje je nužno potražiti stručnu pomoć pri saznanju o trudnoći. Trudnoća i porod naglo mijenjaju uobičajeni život maloljetnih djevojaka i mladića i primoravaju ih da se suoče s nizom poteškoća. Maloljetne trudnice u najvećem broju dobivaju potporu i pomoć svoje obitelji, no za određen broj potrebne su posebna briga i podrška institucija društva jer im ih njihove obitelji ne mogu ili ne žele pružiti. U Hrvatskoj maloljetne trudnice i majke u samo 11 posto slučajeva završavaju školovanje, a trenutno postoje samo četiri doma osposobljena za njihov prijem, s tim da je riječ uglavnom o domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u kojima je uređen poseban odjel za takve slučajeve.

Portal za maloljetne trudnice i roditelje www.maloljetni-roditelji.net na jednom će mjestu pružati korisne savjete s nastojanjima da maloljetnim trudnicama i roditeljima pruži podršku i pripremi ih na izazove koji su pred njima. Cilj je obuhvatiti što veći broj korisnika s područja cijele Hrvatske, s obzirom na to da je savjetovalište udruge smješteno u Zagrebu te je tako ipak fizički dostupnije korisnicima sa zagrebačkog područja. U informativno-edukativnom dijelu portala bit će objavljivani tekstovi o raznim temama koje se tiču maloljetnih trudnica i roditelja, a savjetodavni dio bit će interaktivan, omogućavajući korisnicima da postave pitanja stručnjacima – psiholozima, pravnicima, socijalnim radnicima i ginekolozima. Pitanja će se postavljati anonimno, no odgovori će biti javno objavljeni kako bi pomogli svima koji se susreću sa sličnim poteškoćama.

Projekt se provodi uz podršku Ministarstva socijalne politike i mladih te Grada Zagreba. Upravo su Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba svojim sufinanciranjem omogućili pokretanje ovog portala.

 Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo