Novosti

Predstavljena edukativna kampanja za racionalnu upotrebu antibiotika!

Ministarstvo zdravlja je predstavilo javnozdravstvenu edukativnu kampanju za promicanje ispravne uporabe antibiotika – JEKA.

Ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić naglasio je važnost prevencije i edukacije. Istaknuo je kako je ponosan na postignute rezultate u provođenju preventivnih programa što je pohvalila i Svjetska zdravstvena organizacija.

Ministarstvo zdravlja kampanju provodi u sklopu Nacionalnog programa za kontrolu otpornosti bakterija na antibiotike, kroz niz aktivnosti koje će se tijekom siječnja, veljače i ožujka održavati u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Voditeljica projekta je prof. Vera Vlahović Palčevski. Ona je istu akciju organizirala i u Primorsko-goranskoj županiji gdje se broj recepata za antibiotike smanjio tri posto, za razliku od svih ostalih županija koje bilježe porast broja recepata za antibiotike od pet do 10 posto.

Projekt JEKA u Primorsko-goranskoj županiji provodi se od 2009. godine i daje pozitivne rezultate. Primjerice, u 2009. godini 35 posto anketiranih građana smatralo je da su antibiotici pogodni lijekovi za liječenje gripe. U 2010. to je smatralo 25 posto građana a u 2011. samo 16 posto.

Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, od 2005. do 2011. godine potrošnja antibiotika, u dnevnoj dozi (DDD) na 1000 stanovnika, rasla je za 1 do 2 posto godišnje.

 

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo