Pregledajte ocjene kakvoće mora i opremljenost svih plaža - Ordinacija.hr

Novosti

Pregledajte ocjene kakvoće mora i opremljenost svih plaža

Razmišljate o ljetovanju o nekom mjestu, no ne znate kakve su plaže? Ne morate riskirati – pregledajte sadržaj svake plaže u Hrvatskoj na stranici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objavilo je rezultate petog ovogodišnjeg ispitivanja kakvoće mora na plažama hrvatskog Jadrana. Dosad objavljeni rezultati ispitivanja odnose se na razdoblje do 17. srpnja ove godine u kojem je obavljeno ispitivanje mora na 672 točke.

Na 651 točci (96,9 posto) more je bilo izvrsne kakvoće, na 12 dobre, dok je na devet točaka ocijenjeno zadovoljavajućim za kupanje. Granične vrijednosti propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje (Narodne novine broj 73/08) nisu prijeđene niti na jednoj točci ispitivanja, te shodno tome more niti na jednoj lokaciji nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje.

Dvojezični internetski preglednik Ministarstva koji pored ocjena kakvoće mora za kupanje i osnovnih hidrometeoroloških podataka prikazuje i informacije o sadržaju plaža i njihove fotografije od nedavno nudi i dodatne mogućnosti pretraživanja. U cilju lakšeg korištenja i pretraživanja sadržaja preglednika, prikazu kakvoće mora na plažama dodana je mogućnost pretraga plaža po opremljenosti, tj. po vrstama objekata koji su dostupni na pojedinim plažama pa se tako od sada podaci mogu pretraživati po različitim interesnim kategorijama kao što je primjerice opremljenost plaže spasilačkom službom, rampom za invalide, sportom na vodi, dječjim igralištem, parkiralištem, sidrištem, privezištem, pristaništem, bazenom i sl.

Kakvoća mora u Hrvatskoj

Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, prilagođenoj međunarodnim normama i pravnoj stečevini Europske unije, Program ispitivanja kakvoće mora na plažama u Hrvatskoj započeo je sredinom svibnja i provodit će se do kraja rujna. Ispitivanja se vrše svakih petnaest dana, deset puta tijekom sezone kupanja duž čitavog obalnog pojasa na točkama koje prije početka sezone određuje sedam priobalnih županija.

K.H.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo