Novosti

Prekomjeran unos proteina u prvim godinama života igra ulogu u kasnijoj pretilosti

Stručni skup Novi izazovi u prehrani prvih 1000 dana: Pogled u budućnost, održan proteklog vikenda u Zagrebu, okupio je više od 300 pedijatara iz čitave regije. Na skupu se raspravljalo o najnovijim istraživanjima o utjecaju prehrane u prvih 1000 dana života i utjecaju vanjskih faktora (epigenetika) na daljnji razvoj i zdravlje djece. Skup je organiziralo Hrvatsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu uz pokroviteljstvo Nestlé Nutrition Institutea.

Na stručnom skupu istaknuto je kako metaboličko programiranje hranom u trudnoći utječe na ishod trudnoće te zdravlje djeteta kao i da pretjerana konzumacija proteina tijekom prvih godina života igra važnu ulogu u kasnijem razvoju pretilosti kod djece. Prikazani rezultati u budućnosti bi mogli biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namijenjenih trudnicama.

O ulozi prehrane u ranom razvojnom programiranju na skupu je govorila prof. dr. sc. Sanja Kolaček, voditeljica Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu Klinike za dječje bolesti Zagreb, dok je predavanje o dugoročnom utjecaju dojenja održala prof. dr. sc. Duška Tješić Drinković iz Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb. Dodatno, na kongresu je bilo riječi o prehrani prerano rođene djece kao i o ulozi proteina te probiotika u prehrani dojenčadi.

“Izgradnja globalne mreže koja okuplja stručnjake iz područja prehrane i zdravlja, razmjena znanja, poticanje rasprava i podrška liječnicima u njihovom profesionalnom razvoj ključni su za bolje razumijevanje uloge prehrane od najranije dobi. Ovim stručnim skupom željeli smo potaknuti znanstvenike da nastave s istraživanjima, industriju na nastavak ulaganja u istraživanje i razvoj koncepata funkcionalne prehrane, ali i zdravstvene djelatnike na profesionalni razvoj, sve s ciljem da zajedno podržimo roditelje u nastojanjima da osiguraju zdrav rast i razvoj svoje djece“, izjavio je Mike Possner, medicinski direktor Nestlé Nutrition Institutea za Europu, koji je ujedno bio gost predavač na kongresu.

Nestlé Nutrition Institute je osnovan 1981. godine i najveći je svjetski nakladnik publikacija i znanstvenih radova iz područja prehrane, s više od 3.000 objavljenih tekstova namijenjenih zdravstvenim radnicima. Kroz svoju mrežu surađuje s više od 200.000 zdravstvenih profesionalaca i stručnjaka, a u proteklih 30 godina stipendirao je profesionalni razvoj više od 450 liječnika iz zemalja u razvoju.

K.P.
Foto: Shutterstocki

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo