Ako iz svakodnevne prehrane izbacimo samo jednu žličicu soli, možemo spriječiti milijune smrti od srčanog udara, upozorili su stručnjaci. No, budite oprezni: nemojte sol izbaciti iz svoje prehrane u potpunosti. U protivnom povisujete svoj rizik od niskog tlaka, povišene razine kolesterola, triglicerida i drugih faktora rizika za bolesti srca.
Svjetska zdravstvena organizacija preporuča maksimalni unos soli od pet grama dnevno, no u zapadnim je zemljama on duplo veći – deset grama.
Europski su istraživači pregledali podatke 167 prethodno provedenih studija u kojima je uspoređena prehrana bogata solju i ona s manjim udjelom soli. Ustanovili su kako je manje soli uspjelo smanjiti krvni tlak osoba koje su imale ili normalni krvni tlak ili povišeni. S druge strane, zamijećeno je i značajno smanjenje razine kolesterola, triglicerida, enzima renina (koji je uključen u regulaciju tlaka) i hormona noradrenalina i adrenalina koji utječu na krvni tlak i otkucaje srca.
“Postoje osobe koje su osjetljivije na sol nego druge. No, kada je u pitanju opća populacija, poruka je svejedno ista: manje soli je vjerojatno bolje za zdravlje”, objasnila je dr. Suzanne Steinbaum, kardiologinja koja je vodila istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of
Hypertension.
K. Horvat