Premalo soli nije zdravo! - Ordinacija.hr

Novosti

Premalo soli nije zdravo!

Ako iz svakodnevne prehrane izbacimo samo jednu žličicu soli, možemo spriječiti milijune smrti od srčanog udara, upozorili su stručnjaci. No, budite oprezni: nemojte sol izbaciti iz svoje prehrane u potpunosti. U protivnom povisujete svoj rizik od niskog tlaka, povišene razine kolesterola, triglicerida i drugih faktora rizika za bolesti srca.

Svjetska zdravstvena organizacija preporuča maksimalni unos soli od pet grama dnevno, no u zapadnim je zemljama on duplo veći – deset grama.

Europski su istraživači pregledali podatke 167 prethodno provedenih studija u kojima je uspoređena prehrana bogata solju i ona s manjim udjelom soli. Ustanovili su kako je manje soli uspjelo smanjiti krvni tlak osoba koje su imale ili normalni krvni tlak ili povišeni. S druge strane, zamijećeno je i značajno smanjenje razine kolesterola, triglicerida, enzima renina (koji je uključen u regulaciju tlaka) i hormona noradrenalina i adrenalina koji utječu na krvni tlak i otkucaje srca.

“Postoje osobe koje su osjetljivije na sol nego druge. No, kada je u pitanju opća populacija, poruka je svejedno ista: manje soli je vjerojatno bolje za zdravlje”, objasnila je dr. Suzanne Steinbaum, kardiologinja koja je vodila istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of
Hypertension
.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo