Novosti

Prepoznajte simptome nepravilnog rada crijeva i otkrijte kako ojačati organizam

Shutterstock

Jeste li znali da je broj neurona u crijevima veći od broja neurona koji se nalaze u glavi? Doznajte zašto su za crijevne neurone dobri probiotici i zašto uzimati Linex Complex.

Iako medicina kao znanost postoji nekoliko tisućljeća, tajne funkcioniranja ljudskog tijela još nas uvijek mogu iznenaditi. Posljednjih nekoliko godina, recimo, liječnici su crijeva počeli shvaćati kao drugi mozak.

‘Osjećaj u trbuhu’

Više od 500 milijuna neurona u crijevima, više no što ih imamo u leđnoj moždini ili perifernom živčanom sustavu, zaslužni su za takvu laskavu titulu. Iako nam je prva asocijacija na crijeva upravljanje probavom, razgranata mreža neurona u našem crijevnom živčanom sustavu ima još složeniju ulogu. No, treba priznati i da je već sposobnost neurona u crijevima da izaberu odgovarajuće probavne enzime koji će taj proces olakšati, sama po sebi vrlo kompleksna. Ali, spoznaje o crijevima i njihovoj važnosti još su zanimljivije.

Mozak i crijevni živčani sustav neprekidno ‘razgovaraju’. U trbuhu osjećamo uzbuđenje, nervozu, stres i brojne druge osjećaje koje naš mozak interpretira kao informacije po kojima onda djeluje. Odluke u životu nerijetko donosimo prema ‘osjećaju u trbuhu’. Jednako tako, naš želudac šalje mozgu poruku da je pun i da bismo trebali prestati jesti. Svakodnevno, u milijun različitih situacija, naša dva živčana sustava neprekidno razmjenjuju važne podatke.

Jedna od najfascinantnijih činjenica je da se zapravo oko 95% serotonina, neurotransmitera poznatog pod nazivom “hormon sreće”, nalazi upravo u crijevima. Osim toga, najmanje 70% našeg imunološkog sustava usmjereno je na crijeva jer se ondje odvija, slikovito rečeno, protjerivanje uljeza i štetnih tvari. Dakle, zdrava crijeva su iznimno važna za naše ukupno zdravstveno stanje i još je jednom dokazano da prava snaga dolazi iznutra.

Sasvim je jasno onda i da nepravilan rad crijeva može dovesti do brojnih komplikacija koje variraju od osjećaja nadutosti i težine preko promjena raspoloženja i depresije pa sve do različitih upalnih procesa. Umor i gubitak energije samo su neki od simptoma s kojima smo suočeni kada naš probavni sustav ne radi kako treba, a takve tegobe dugoročno mogu prijeći u kronična stanja.

Najbolji saveznik

Za besprijekorno funkcioniranje naše probave i trbušnog mozga zaslužne su dobre bakterije koje se nalaze u crijevima. Sloj dobrih bakterija naziva se još i crijevna mikrobiota. Kao pravi borci, te su bakterije zaslužne za preradu hrane i borbu sa štetnim virusima. Uz njihovu pomoć naše tijelo razgrađuje i odbacuje otrovne tvari, sprječavajući prolazak štetnih mikroorganizama. Akutna stanja poput proljeva ili povraćanja jedan su od načina na koje se naše tijelo rješava nepoželjnih stanara organizma. U tim situacijama, posebice u slučaju proljeva, gubimo i dobre bakterije bez kojih se možda nećemo tako lako othrvati sljedećem napadu na organizam.

Bez dobrih bakterija, rad našeg probavnog sustava je usporen, ne stvara se dovoljno serotonina, ranjiviji smo i izloženiji brojnim napadima virusa… Jedno od rješenja u tim situacijama su probiotici koji obiluju dobrim bakterijama. Oni mogu imati brojne pozitivne učinke na naše zdravlje među kojima je posebno važna njihova uloga u oporavku crijevne mikrobiote te jačanju cjelokupnog imunosnog sustava. Danas je jedna od najbolje istraženih probiotičkih bakterija Lactobacillus rhamnosus GG.

Ta se bakterija posebno korisnom pokazala u liječenju crijevnih viroza. Osim u oporavku, ovaj je probiotik izvrstan saveznik uz antibiotsku terapiju jer pomaže očuvati crijevnu mikrofloru u ravnoteži. Žive liofilizirane bakterijske kulture Lactobacillus rhamnosus GG, preporučene doze cinka te vitamine B skupine sadrži Linex Complex, dodatak prehrani koji našem organizmu može pomoći da se oporavi. Uz pravilnu prehranu i dovoljnu količinu dobrih bakterija, probiotici nam pomažu u vraćanju energije i štite naš imunosni sustav. Sada kada znamo koliko su naša crijeva važna, pravo je vrijeme da im se i posvetimo.

Plaćeni oglas

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo