Prestanak pušenja prije trudnoće može spasiti život bebe

Pusenje, trudnoca, cigareta

Žene koje prestanu pušiti prije nego zatrudne možda spašavaju život svom nerođenom djetetu. Pokazala je to nova studija temeljena na više od tri milijuna rođenja.

Analizirajući podatke, stručnjaci s američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ustanovili su kako pušenje tijekom trudnoće rezultira pet do osam posto većim rizikom od prijevremenog rođenja te 13 do 19 posto većim šansama da će novorođenče imati nedovoljnu težinu.

Stručnjaci su također ustanovili kako se pet do sedam posto smrti prerano rođene djece i 23 do 34 posto smrti uzrokovanih SIDS-om moglo spriječiti da majka nije pušila.  

Studija je uključila tri milijuna rođenja jednog djeteta tijekom 2002. godine, a oko 11 posto majki pušilo je tijekom trudnoće. Da su sve žene prestale pušiti sa začećem, zdravstveni troškovi bili bi znatno manji, a sveukupno zdravlje i majke i bebe bolje.

Oko 50 posto trudnica prestane pušiti kada saznaju da su trudne, no isto tako velik broj njih nastavlja s ovom navikom. Studija je objavljena u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!