Novosti

Prestani pušiti i pobijedi: Ove godine stiglo čak 7067 prijava!

Za ovogodišnju javnozdravstvenu akciju “Prestani pušiti i pobijedi” u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pristiglo je čak 7067 prijavnica, a točan broj će biti poznat kroz nekoliko dana, jer je moguće da će putem pošte stići još koja prijava.

S tom je brojkom završila faza prijave, a sljedeći korak je upornost i suzdržavanje od pušenja četiri tjedna, odnosno u periodu od 14. studenog do 11. prosinca, nakon čega slijedi izvlačenje potencijalnog dobitnika glavne nagrade od 10.000,00 kuna.

lNakon četiri tjedna suzdržavanja od pušenja, potencijalni sretni dobitnik pismenom izjavom potvrđuje da se suzdržao od pušenja, a izjavu daje i njegov svjedok, kojeg je sudionik naveo kao svjedoka prilikom prijave. Biokemijskim testom se utvrđuje je li se dobitnik zaista suzdržao od pušenja te u slučaju negativnog testa na nikotin, dobiva novčanu nagradu. Cilj javnozdravstvene akcije “Prestani pušiti i pobijedi” je ukazati na problem pušenja, i potaknuti pušače da se riješe te štetne navike i učine nešto iznimno važno za svoje zdravlje. Ovogodišnja akcija organizirana je u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba i s tvrtkom Johnson & Johnson.

“Dosadašnjih godina rekordan broj prijavljenih bio je ispod 3000, što znači da svijest o štetnim posljedicama pušenja za zdravlje raste, a to i je bio cilj ove javnozdravstvene akcije. Iznimno nam je drago da imamo dobar odaziv i podršku medija koji u ovakvim situacijama i akcijama imaju važnu ulogu prenošenja poruka i informiranja. Sada pozivamo sve prijavljene da se suzdrže od pušenja, a njihove najbliže da im u tome daju maksimalnu podršku. Također, apeliramo na liječnike obiteljske medicine i ljekarnike da svojim znanjem i savjetima pomognu u odbacivanju te nezdrave navike“, rekla je prim. Verica Kralj, voditeljica Službe za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti.

lTri su ključne stvari za uspjeh u odvikavanju od pušenja: motivacija, edukacija i podrška. Postoji nekoliko metoda za lakši prestanak pušenja, od kratke intervencije zdravstvenih djelatnika poznate kao 5P (pitati, posavjetovati, procijeniti, pomoći, pratiti), preporuke za specijalni program odvikavanja (individualni ili grupni, npr. škole nepušenja) pa sve do farmakoterapije (nikotinska zamjenska sredstva, inhibitori pohrane noradrenalina i dopamina, te agonisti nikotinskih receptora).

Posljednjih godina broj pušača u Europi je u padu, no Hrvatska je, prema dostupnim podacima, još uvijek pri sredini ljestvice kada je riječ o broju pušača. Prema posljednjoj zdravstvenoj anketi u Hrvatskoj puši 27,4 posto osoba starijih od 18 godina. Ne čudi stoga što je u Hrvatskoj pušenje na prvom mjestu kao čimbenik rizika za obolijevanje, ispred povišenog krvnog tlaka, alkohola i ostalog. Pušači su podložniji zloćudnim bolestima, krvožilnim bolestima i bolestima dišnog sustava, no udisanje duhanskog dima itekako ugrožava i nepušače. Upravo zato je prestanak pušenja najbolja zdravstvena odluka i za pušača i za njegovu okolinu.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo