Novosti

Prevencija drugog moždanog udara sprječava demenciju

Demencija će se češće javiti u osoba koje su pretrpjele jedan moždani udar, te su u rizičnoj skupini po pitanju novih udara, pokazalo je novo britansko istraživanje.

Da bi se nakon moždanog udara spriječio rizik od oboljenja od demencije i Alzheimerove bolesti, treba pripaziti na rizične faktore koji mogu izazvati novi moždani udar.

Do otkrića se došlo nakon analize 30 prethodnih studija koje su uključivale preko 7,500 osoba koje su pretrpjele moždani udar.

Poznato je da postoji jaka veza između višestrukih udara i oboljenja od demencije. Istraživanje je pokazalo da poteškoće koje se javljaju nakon moždanog udara, primjerice visoki krvni tlak, niska razina kisika, srčane poteškoće ili čak novi udar, dodatno povećavaju rizik od demencije.

Zbog tih činjenica liječenje moždanih udara trebalo bi se fokusirati na smanjenje rizičnih faktora za ponovni udara. Kako bi se spriječilo pogoršanje ozljede mozga, pacijent mora biti u što boljem stanju. Stoga treba paziti na visoki i niski krvni tlak i povećati razinu svih ostalih mjera zaštite.

 D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo