Novosti

Preventivni pregledi u poliklinici Breyer

Svatko od nas trebao bi proaktivno pristupiti brizi za vlastito zdravlje. Preventivni pregledi omogućit će uočavanje problema na samome početku ili čak spriječiti njihov nastanak. Laboratorijski pregled ne nadomješta pregled kod vašega liječnika, no činjenica da ste liječniku došli s već napravljenim laboratorijskim nalazima pomoći će u prosudbi i odluci te na taj način ubrzati Vaš put od zabrinutoga pacijenta do pacijenta sa donesenom dijagnozom i eventualnom terapijom.

Ono što svatko od nas želi je dobiti uredan nalaz s parametrima unutar referentnih intervala. Rezultati pretraga imaju svoju vrijednost i kada smo ih naizgled radili nepotrebno:

Uredan nalaz može riješiti brojne brige i dileme. S druge strane, nalaz čije se vrijednosti značajno razlikuju od očekivanih usmjerit će nas na što žurniji odlazak liječniku ili eventualne dodatne pretrage.

Ukoliko sumnjate na neku bolest možda će vas posjeta laboratoriju i razgovor sa stručnjakom laboratorijske medicine osloboditi daljnje brige ili vas usmjeriti k liječniku što može značajno utjecati na vaše fizičko i psihičko zdravlje. Brojni su primjeri korisnih preventivnih pretraga koje svatko može prilagoditi sebi.

Koji su vam nalazi potrebni u slučaju sumnje na određenu bolest?

Pretraga na okultno krvarenje može na jednostavan način isključiti rizik bolesti crijeva i potpuno je ne-invazivna. Primjerice, muškarci koji prate vrijednosti tumorskoga biljega PSA mogu uočiti trend promjene kao i dodatno odrediti postotak slobodne frakcije PSA (fPSA) te tako olakšati odluku o eventualnoj daljnoj invazivoj pretrazi.

  • Kod sumnje na dijabetes/poremećaj tolerancije glukoze korisno je odrediti vrijednosti glukoze natašte, kao i vrijednosti kolesterola, triglicerida, HDL-kolesterola, LDL i VLDL kolesterola, kreatinina.
  • Ako, pak, sumnjate na povećani rizik za pojavu tromboze odredite antitrombin III, protein C, antitijela na beta-2-glikoprotein (IgG/IgM), antitijela na kadriolipin (IgG i IgM), Faktor II (protrombin), Faktor V (Leiden), homocistein i eventualno mutacije MTHFR gena.
  • Kod bolova u zglobovima i sumnje na artritis određuju se urati, antistreptolizinski titar, CRP, reuma faktor, antiCCP, ANA, ANCA.
  • Za procjenu rizika za osteoporozu potrebno je odrediti vitamin D, beta-crosslaps(CTX), kalcij, ukupne proteine, estradiol, anorganski fosfati, PTH, alkalna fosfataza, fostati i kalcij u 24-satnom urinu.
  • Kao prevencija kardiovaskularnih bolesti dobro je provjeriti kolesterol, trigliceridi, HDL-kolesterol, LDL i VLDL kolesterol , hsCRP, TSH, homocistein, lipoprotein (a), kreatinin i procijenjeni klirens kreatinina (eGFR).
  • U slučaju kroničnoga umora provjerite KKS, vitamin D, kortizol, feritin, TSH, fT3, fT4, Folati, selen, cink, vitamin B12.

U našim laboratorijima moguće je napraviti i cijeli niz tumorskih biljega, ali je važno napomenuti da određivanje njihovih vrijednosti nije prvenstveno namijenjeno dijagnostici, nego ima najveću vrijednost u praćenju terapije. Kod zdravih osoba vrijednosti tumorskih biljega korisno je pratiti tijekom duljeg vremena,kako biste mogli uočiti promjene.

Preventivne pretrage obavit ćete u Poliklinici Breyer. Obavezno provjerite detalje vezane za pripremu za pretrage putem e-maila, telefona ili na web stranicama www.breyer.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo