Novosti

Preventivnim pregledima madeža spriječite ozbiljne posljedice

Budući da istraživanja pokazuju da se broj oboljelih od melanoma u posljednjih godina znatno povećao, preventivni pregled madeža preporučuje se obavljati barem jednom godišnje.

Madeži su promjene na koži koje se kontinuirano pojavljuju – od najranijeg djetinjstva pa do odrasle životne dobi, ili mijenjaju u toku života. Manji broj madeža prisutan je na koži od rođenja, dok većina madeža nastane tijekom života. Madeži su vrlo dinamične promjene na koži i nije moguće potpuno spriječiti njihov nastanak.

Većina madeža na tijelu dobroćudne su tvorbe koje ne predstavljaju nikakvu opasnost za zdravlje. Na neke ipak treba obratiti pozornost!

Kako izgledaju normalni madeži?

Normalni madeži su male, obično smećkasto obojene okruglaste, pravilne mrlje u razini ili iznad razine kože. No, svaku promjenu u ili oko madeža treba ozbiljno shvatiti jer ona može biti prvi znak pojave melanoma.

To se odnosi na pigmentne promjene koje mijenjaju veličinu, oblik ili boju, koje krvare, svrbe, postaju bolne ili se pojave nakon dvadesete godine života. Tada je potreban pregled dermatologa, koji će, ukoliko je potrebno, kirurški odstraniti promijenjeni madež u cijelosti i histološki ga analizirati. Neki madeži klinički izgledaju potpuno dobroćudno, ali ako su na mjestu iritacije, također se savjetuje preventivno kirurško odstranjivanje.

Dermatoskopski pregled madeža

U cilju što potpunije brige za svoje zdravlje, preporučamo dermatoskopski pregeld madeža koji se sastoji od pregleda madeža na cijelom tijelu dermatoskopom. To je neinvazivna dijagnostička metoda koja može pronaći posebno maligne kožne tumore – melanome, i to u prvom stadiju razvoja.

Nakon obavljene dermatoskopije, liječnik će ukazati na promjene koje valja redovito kontrolirati ili na one koje treba ukloniti uz patohistološku analizu.

Uklanjanje madeža u Zdravstvenom centru Novamed vršimo kirurškom metodom, uz lokalnu anesteziju, kojom prilikom se u cijelosti uklanja površinski dio i onaj dio koji se nalazi ispod kože. Uklonjeni madež se po dogovoru s pacijentom, odnosno na preporuku liječnika šalje na patohistološku dijagnostiku. Postoperativni tretman nakon zahvata sastoji se od vađenja konaca, previjanja i higijene rane.

Zdravstveni centar Novamed
Zagreb, Av.V.Holjevca 23
01/5580-200
www.novamed.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo