Novosti

Pridružite se akciji “Da te bolje vidim”

Pridružite nam se akciji “Da te bolje vidim” – sutra ispred Ghetaldusa u zagrebačkom Ban centru, u samom srcu Zagreba!

Večernji list i zdravstveni portal Ordinacija.hr cijeli mjesec posvećuju temi očuvanja vida. U povodu Svjetskog dana vida (9. listopada) i Međunarodnog dana bijelog štapa (15. listopada), organiziraju akciju “Da te bolje vidim“, kojoj je cilj aktualizirati preventivno ponašanje očuvanja vida, a njoj će se na sutrašnji dan, 18. listopada priključiti mnoge poznate osobe u zagrebačkom Ban centru, s početkom u 11 sati.

“Uopće činjenica da se počelo govoriti o očuvanju vida, a ne samo o sljepoći i slabovidnosti, iznimno je hvalevrijedan potez. Time kampanja Mjesec vida portala Ordinacija.hr i Večernjeg lista, koja traje cijeli mjesec, dodatno dobiva na važnosti. Naime, u Hrvatskoj je 18.000 osoba oštećenog vida o kojima se malo govori. One nisu slijepe… O njima nitko ne skrbi. Naravno, ne govorim o medicinskoj skrrbi, nego o brizi u smislu njihovog funkcionalnog ostatka vida. S druge strane, tu su i slijepe osobe koje dijele sudbinu svih drugih osoba s invaliditetom, u smislu problematike socijalne uključenosti u svakodnevni život. Naša udruga djeluje kako bi se u javnosti podigla svijest o pravima, potrebama i mogućnostima slijepih osoba. Upravo zato su ovakve akcije od velike važnosti”, otkrila nam je predsjednica Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katelenić.

Vješte pse vodiče udruge možete vidjeti u akciji već sutra, na demonstraciji njihovih vještina, a njihove će vodilice prihvatiti mnoge poznate osobe, poput gradonačelnika Milana Bandića, radijske voditeljice Sonje Šarunić, producentice Valerija Đurđević i kazalištarca Krešimira Dolenčića.

“Kvalitetu i uspješnost nekog društva čini briga za one čije tjelesne poteškoće onemogućavaju ili otežavaju život. Kako mi još uvijek živimo u društvu čiji stupanj senzibiliziranja prema takvim ljudima nije visok, potrebne su ovakve akcije. Čestitam svima koji su zamislili događanje ‘Da te bolje vidim'”, ponosno je kazao naš poznati kazališni redatelj Krešimir Dolenčić. 

U sklopu događanja 18. listopada, ispred Ghetaldusovog centra (Ban centar Zagreb), poznati će se staviti u ulogu slijepe osobe i okušati se u osmišljenim aktivnostima koje moraju napraviti s povezom na očima.

Tom će prilikom MUP zaustavljati vozila i predstaviti “pijane naočale” te tako podsjetiti na važnost vida u prometu. Stručni tim Ghetaldusa bit će na raspolaganju svima koji žele provjeriti svoj vid – besplatno!

Također, mnoge će poznate osobe iz sfere sporta, glazbe, gradske i javne uprave educirati javnost o važnim činjenicama s
kojima moraju biti upoznati kako bi održali zdravlje svojih očiju,
ukazati na važnost rehabilitacije slabovidnih osoba i upozoriti na
važnost pregleda vida.

Događaj je organiziran uz potporu Gradskog ureda za zdravlje s
pročelnicom prof. dr. sc. Mirnom Šitum, HZZO-a te suradnji s Hrvatskom
udrugom za školovanja pasa vodiča i mobilitet i PU Zagrebačkom.

Pokrovitelji akcije su Ghetaldus, Synlab i Bausch&Lomb.

Plan aktivnosti

  • 11 sati – okupljanje
  • 11.30 – govor predstavnika pokrovitelja i podržavatelja akcije
  • 12 sati – akcija zaustavljanja vozila i dijeljenja promo paketa, MUP ukazuje na važnost vida u prometu demonstracijom “pijanih naočala”
  • 13 sati – poznate osobe s povezom na očima pokušavaju hodati, sudjeluju u igrama zavezanih očiju, hodaju uz pomoć pasa vodiča slijepih osoba.

Vidimo se bolje, zar ne?!

 

 

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock, Udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo