Novosti

Prijave se za medicinski Oskar zahuktavaju, u studenom ćemo saznati stiže li Oskar ponovno u Hrvatsku

Prijave na natječaj za istraživačka postignuća u medicini i farmaciji „International Medis Awards for Medical Research 2020.“ traju do 28. rujna 2020. godine, a organizatori pozivaju sve zainteresirane da se prijave na mrežnoj stranici www.medis-awards.com.

Za sedmog po redu „Medicinskog Oskara“, međunarodnu Medis nagradu za najbolje istraživačke radove liječnika i farmaceuta srednje i jugoistočne Europe, mogu se natjecati istraživači koji su svoje znanstvenoistraživačke radove objavili u uvaženim znanstvenim publikacijama. Tijekom proteklih šest godina međunarodni je stručni žiri, između 932 važeća prijavljena istraživačka rada, nagradio 55 najboljih iz devet država, a među njima je čak 12 hrvatskih stručnjaka koji su osvojili „Medicinskog Oskara“.

Prošlogodišnji pobjednik International Medis Awards natječaja na području intenzivne medicine i anesteziologije bio je Nikola Bradić, dr. med. iz Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu koji je istraživao koji su anestetici primjereniji za upotrebu kod kardiovaskularnih operacija te dokazao kako nema razlike između komplikacija i smrtnosti kod ispitivanih bolesnika kod kojih su primijenjeni inhalacijski i intravenski anestetici.

Unatoč nesigurnosti koja je u svjetlu bolesti COVID-19 preplavila svijet te stopirala određena istraživanja, Nikola Bradić istaknuo je:

Naša je bolnica proglašena respiratornim intenzivističkim centrom tako da približno dva mjeseca uopće nismo radili ništa drugo nego zbrinjavali bolesnike koji imaju COVID-19, a za istraživanja, uključujući istraživanje nove bolesti, nismo imali ni vremena ni sredstava. Od kraja svibnja opet provodimo redovitu djelatnost i nastavljamo neka istraživanja koja smo u međuvremenu zbog objektivnih okolnosti zaustavili. Istraživačka strast nije usahnula, to bi zapravo bilo najgore što bi se moglo dogoditi. Usporili smo istraživanja, ali nismo odustali jer ostajemo predani znanosti“, te nadodao: „Volio bih da se svi koji imaju kvalitetno istraživanje koje unaprjeđuje liječenje bolesnika, svakako prijave na Medis Awards te obvezno sudjeluju u natječaju. Bez obzira na nagradu, upoznat će kolege i laureate iz cijele Europe. Kad dobijete jednu takvu veliku nagradu, ljudi vas drukčije gledaju, više vas poštuju i cijene vaš rad.

Prim. Dr. Sc. Miro Šimun Alebić iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu, ujedno i ponosni vlasnik medicinskog Oskara iz 2018. godine na području ginekologije za istraživanje neplodonsti i ovarijskih rezervi, također je naglasio važnost znanstvenih istraživanja bez obzira na manjak vremena:

Pandemija koronavirusa promijenila je cijeli svijet i ušla u sve pore života, a osobito je to izraženo u zdravstvenoj zajednici. Savakodnevni rad se u potpunosti izmijenio, puno je organizacijskih izazova, novih pravila i načina ophođenja što je sve zajedno povećalo obujam posla na klinici. Sigurno da je vremena za znanstveni rad manje, a istodobno znanstveni rad i istraživanja možda nikad nisu bila važnija, osobito ona usmjerena na istraživanje COVID-a i SARS-CoV2. Upravo zato pozivam sve kolege, bez obzira koja grana medicine je njihova specijalizacija, da prijave svoje radove na Medis Awards 2020. te postanu dio europske uspješne priče.

Za nagrade International Medis Awards mogu se natjecati liječnici i farmaceuti koji su znanstvenoistraživačke radove s područja farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne medicine i anesteziologije, neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije i alergologije te reumatologije objavili u znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja višim od 1,500. Na međunarodni natječaj mogu se prijaviti istraživači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, a prijavljene radove prema unaprijed određenim pravilima ocjenjivat će neovisan deseteročlani stručni žiri koji čine međunarodno priznati stručnjaci različitih specijalnosti.

Završna svečanost dodjele nagrada International Medis Awards, koja se svake godine tradicionalno održava u drugoj zemlji koja sudjeluje na natječaju, svojevrsna je podrška znanosti i najboljim istraživačima regije. Ove godine izvedba završne svečanosti, koja će se održati 26. studenoga, ovisi o situaciji vezanoj uz pandemiju. Za sada je jasno samo to da je, kao što istraživači u medicini i farmaciji ostaju predani znanosti, čvrst zavjet znanosti dao i organizator natječaja koji će učiniti sve da svečanost dodjele nagrada International Medis Awards i ove godine bude praznik najboljih istraživača u medicini i farmaciji srednje i jugoistočne Europe!

Detaljnije informacije o natječaju: www.medis-awards.com.

Ordinacija.hr

Foto: Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo