Prirodne namirnice koje zaista znače i djeluju u obrani imuniteta - Ordinacija.hr

Novosti

Prirodne namirnice koje zaista znače i djeluju u obrani imuniteta

Priroda je najbolja riznica. Iz nje crpimo inspiraciju, snagu, ona uravnotežuje te je riznica zdravlja u pravom smislu.

Svijest o tome šta unosimo u organizam i koliko o tome ovisi naše zdravlje i život, postoji od kad je vijeka i svijeta. Primjenom toga poboljšavamo kvalitetu našeg života, a u slučaju kad je zdravlje pod velikim pritiskom, kao što je to danas, trebali bismo poseban naglasak staviti na namirnice koje pročišćavaju, osnažuju i hrane tjelesne stanice za održavanje i obranu imuniteta.

Med je jedna od njih, od davnina s razlogom prozvan tekuće zlato. Osim što je bogat mineralima, vitaminima, aminokiselinama, prirodni je izvor prebiotika i probiotika, poznat radi svoga antibakterijskog i antivirusnog djelovanja te pomaže u osnaživanju imuniteta. Vjerujemo da ne postoji domaćinstvo koje ga ne posjeduje i konzumira.

Jeste li čuli za sladić? Ova ljekovita biljka latinskog imena Glicirizin se ističe po slatkom okusu radi kojeg je i taj korijen nosi simbolično naziv – sladić. Ima brojne ljekovite učinke što ga čini jednom od istaknutijih biljaka za liječenje mnogih oboljenja kao što su astma, kronični umor, bolesti jetre i mnoge druge i virusna oboljenja što potvrđuju i brojna znanstvena istraživanja rađena na njegovo djelovanje kod nekih sojeva bakterija, gljivica i virusa.

Limun se oduvijek ističe kao snažan izvor vitamina C, prirodni je antioksidans sa snažnim antibakterijskim i antivirusnim djelovanjem čija kiselost potiče rad probave, štiti i detoksicira jetru.

Đumbir liječi, umiruje, grije, potiče bolji metabolizam. Izvrstan je saveznik u borbi protiv infekcija, ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje, pomaže kod mučnina te okrepljuje.

Svaku od nabrojenih namirnica krasi izvrsnost samu za sebe, a imaju i jednu poveznicu

To je aktualno potrebito antibakterijsko i antivirusno djelovanje, razlog više da ih percipiramo. A, kada je riječ o aktualnosti, izdvojili bi još jednu zanimljivost o sladiću. S njime je rađeno najnovije istraživanje na virus SARS-CoV-2 koje je pokazalo snažnu interakciju tog virusa i ljudskog ACE2. Budući da se pokazalo da glicirizin ima potencijal da se veže na ACE2, mogao bi se uključiti u potencijalni tretman za Covid-19.

Istraživanje je u cjelosti dostupno na stranici neprofitne organizacije Clinical Education.

Med, limun, đumbir i sladić četiri su heroja koji svaki za sebe čini puno, a zajednički još više, stoga ih uvrsite u svakodnevnu rutinu i osjetite njihovu snagu. U med kao bazu umiješajte svježe iscijeđen sok limuna i đumbira, dodajte sladić i konzumirajte 2 x dnevno po jednu čajnu žličicu. Ili jednostavno nabavite pripravak koji sve to sadrži na https://greenandmore.eu/hr/product/florimed/.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo