Novosti

Privatni osiguravatelji traže promjene u zdravstvu!

U okviru projekta Tržište osiguranja, magazin Banka je organizirao okrugli stol posvećen privatnom i javnom zdravstvenom osiguranju. O njemu su raspravljali predstavnici osiguravajućih društava i HZZO-a.

k     Saša Krbavac – Uniqa osiguranje

Hrvatsko tržište dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja vrijedno je tek oko 250 milijuna kuna, ali ima veliki potencijal rasta, ocijenjeno je u utorak na okruglom stolu magazina Banka “Zdravstveno osiguranje – otvoreno o privatnom i javnom”.

“Za dugoročan i stabilan razvoj dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj treba razgraničiti sustav obveznog od dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i jasno definirati nadležnost javnog zdravstva u odnosu na privatne osiguratelje”, upozorila je Saša Krbavac, predsjednica Uprave Uniqa osiguranja.

k                Stanko Perjan, HZZO

Najava
ulaska HZZO-a na tržište dodatnog zdravstvenih osiguranja unijela je nemir među komercijalne
osiguravatelje. I prije nego što je HZZO predstavio ponudu dodatnog osiguranja
privatni su ga osiguravatelji proglasili nelojalnom konkurencijom.

“Naša buduća ponuda još nije definirana. Ona će među ostalim obuhvatiti segment medicinskog turizma. Vjerujem da ćemo taj posao završiti do kraja godine i 2012. izaći na tržište s programom koji će nam donositi profit za razliku od dopunskog zdravstvenog osiguranja”, pojasnio je Stanko Perjan, pomoćnik ravnatelja HZZO-a za dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

k    Ivana Bratanić – Sunce osiguranje

“Ukoliko HZZO želi ući na definirano tržište s poznatim pravilima igre, to je dobrodošla konkurencija, ali je manje dobrodošao kao privilegirani sudionik”, kazala je Ivana Bratanić, predsjednica Uprave Sunce osiguranja.

Upozorila je da ljudi nedovoljno znaju što im nudi polica zdravstvenog osiguranja te naglasila kako će privatno zdravstveno osiguranje biti kvalitetan posao pogotovo nakon ulaska Hrvatske u EU.

k  Kristian Podrug – Croatia osiguranje

“Lojalna konkurencija je dobrodošla, a pravila igre moraju biti ista za sve, kazao je Kristian Podrug, predsjednik Uprave Croatia zdravstvenog osiguranja, na pitanje o najavama ulaska još nekih komercijalnih osiguravajućih društava.

Hrvatska je danas pri dnu ljestvice
europskih zemalja po udjelu privatnih osiguranja u financiranju troškova
zdravstva, ali je ukupna potrošnja na zdravstvo u Hrvatskoj na razini EU i
iznosi 8,2 posto BDP-a.

Pritom, na privatnu potrošnju na zdravstvo otpada samo 13,9 posto
ukupne potrošnje, dok u EU to 26,1 posto. 

kJelena Hoić Tkalec – Basler osiguranje

Jelena Hoić Tkalec iz Basler osiguranja napomenula je kako se u krizi smanjio broj poduzeća koja ugovaraju kolektivna osiguranja za zaposlenike. Veći je udjel pojedinačnih polica nego kolektivnih.

U 2011. zdravstvo će proračun stajati 25,56 milijardi kuna što je 20,9 posto ukupnog hrvatskog proračuna.

Da su ovoliki troškovi neodrživi iščitava se i iz činjenice da je taj iznos u odnosu na 2010. smanjen za 700 milijuna kuna, a jedan od segmenata rasterećenja je da se dio troškova financiranja prenese u privatnu sferu, upozoreno je.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo