Novosti

Probiotik koji zaustavlja dijareju, jača imunitet, a može se koristiti uz antibiotike

Foto: Shutterstock

Probiotici se već dugi niz godina znanstveno istražuju, kao što se provode i kliničke studije kako bi se utvrdio njihov utjecaj na naš organizam, primarno probavni.

Probiotike se definira kao žive mikroorganizame koji uneseni u organizam u poznatom broju ostvaraju koristan učinak na zdravlje domaćina, a razlikuje se nekoliko sojeva, odnosno vrsta, probiotika.

Probiotici se mogu unositi različitim namirnicama, konzumira se kao hrana,  a štite od razvijanja negativnih bakterija u crijevima. Drugim riječima, oni imaju pozitivan efekt na zdravlje domaćina jer poboljšavaju rad crijeva i pomažu probavi.

Znate li što vaši organi vole i kako ih potaknuti da se pročiste?

Saccharomyces boulardii

No, postoji samo jedan probiotski kvasac, odnosno gljivica, pod nazivom Saccharomyces boulardii. Ono što je za ovaj oblik probiotika vrlo važno je da je otporan na sve vrste antibiotika, dok drugi probiotici nisu uvijek sigurni za primjenu, a razlog tome je to što postoji mogućnost da se bakterijski sojevi, ako se konzumiraju uz antibiotike, unište ili postoji mogućnost razmjene rezistentnih gena s drugim patogenim bakterijama i nastanka rezistencije na antibiotik.

Ovaj je probiotik otkrio 1923. Henri Boulard, francuski znanstvenik, koji je iz kore voća Lychee, odnosno liči, izolirao kvasac Saccharomyces, koji će kasnije po njemu dobiti naziv Boulardii. Ova je probiotik 10 puta veći od bakterija te ubrzava njihovu eliminaciju iz crijeva. 

Najvažnije je uzimati probiotik prema smjernicama i kliničkim studijama, a na kraju je uvijek bitan broj dobrih bakterija koje se uzimaju.

Probitik gljivice Saccharomyces boulardii djeluje antimikrobno, antitoksično, antiinflamatorno, imunostimulatorno i protektivno. Može se koristiti kod akutne i kornične dijareje, prevencije antibiotske dijareje i putničke dijareje (smanjuje mogućnost pojave do 71%), a također utječe na jačanje imuniteta i regulaciju flore

Probiotik Saccharomyces boulardii:  

  • jedini probiotik koji prepoznaje i na sebe veže patogene uzročnike dijareje – a zajedno ih izlučuje iz crijeva

  • jedini luči enzime koji inaktiviraju enterotoksine – smanjuje se oštećenje sluznice i epitela crijeva

  • štiti dobre bakterije i ubrzava oporavak sluznice crijeva

  • ne sadrži gluten, nema mliječnih gena (hipoalergen), kapsula se može otvoriti, a sadržaj umiješati u plastičnoj žličici u napitak po izboru, puding ili kašicu

  • očekuje se potpuni nestanak simptoma dijareje u dan ili dva

  • ovaj se probiotik može neograničeno upotrebljavati, a osobama koje pate od Crohnove bolesti savjetuje se najviše 6 mjeseci

Ovaj se probiotik najčešće uzima u obliku kapsula, a doza ovisi o stanju vašeg probavnog sustava. Najbolje je savjetovati se prije konzumiranja s liječnikom, no najčešće se preporuča jedna do dvije kapsule dnevno. 

Otkrijte zašto rotkvicu vole vaša jetra, crijeva, pluća, bubrezi, i saznajte hoće li probiotici zamjeniti antibiotike?

Foto: Shutterstock

G. H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo