Novosti

Problemi sa stolicom: što ih uzrokuje i kako si pomoći?

Opstipacija, odnosno zatvor stolice neugodna je pojava, a najčešći „krivci“ leže u našem životnom stilu. Radi se o prehrani kojoj manjkaju prehrambena vlakna te učestalom ignoriranju potrebe za obavljanjem nužde.

Na ovom popisu nalaze se i premali unos vode kao i nedostatak tjelovježbe. Osim ovih najčešćih uzroka, do zatvora može dovesti i unos određenih lijekova i dodataka prehrani kao i neka zdravstvena stanja.

Bolesti i lijekovi koji mogu biti uzrokom zatvora

Hipotireoza je stanje u kojem štitnjača ne radi kako treba zbog čega dolazi do usporavanja metabolizma. Taj usporeni rad može se manifestirati i u crijevima. To ne mora značiti kako od zatvora pate sve osobe s dijagnosticiranom hipotireozom, međutim, ako je zatvor vrlo česta pojava, možda bi trebalo razmisliti o kontroli hormona štitnjače.

Osobe koje često uzimaju lijekove protiv bolova mogle bi biti podložne češćim zatvorima stolice. Naime, receptori za mnoge narkotike nalaze se u probavnom sustavu što bi moglo uzrokovati zastoj. Općenito se smatra da bi bilo mudro uz dugoročno uzimanje lijekova protiv bolova redovito unositi i blagi laksativ koji omekšava stolicu.

Određena su istraživanja također pokazala kako se zatvor kod nekih ljudi javlja i prilikom uzimanja acetilsalicilne kiseline, ibuprofena, antidepresiva, antacida poglavito onih koji sadrže kalcij ili aluminij te lijekova za povišeni krvni tlak.

Namirnice koje zatvaraju

Rezultati istraživanja objavljenog 2005. godine pokazali su kako su osobe koje pate od kronične konstipacije ili sindroma iritabilnog kolona češće “okrivile” čokoladu kao uzročnika zatvora za razliku od osoba koje nemaju kroničnih problema s probavom. Također, uz čokoladu, na optuženičkoj klupi našle su se i banane, crni čaj, mlijeko i mliječni proizvodi u kombinaciji s mesom i jajima poglavito u sklopu visoko proteinske dijete. Stoga, u slučaju zatvora pokušajte izbaciti ili smanjiti navedene namirnice iz prehrane.

Minerali koji “zatvaraju”

Unos željeza i kalcija u obliku dodatka prehrani ponekad može uzrokovati zatvor. Rješenje je uz unos ovih minerala razmisliti i o unosu laksativa poput Laksamola koji će prevenirati zatvor.

Esktrakt kore krkavine djeluje stimulirajuće na mišiće crijeva i tako ubrzava prolazak stolice. S druge strane, laksativ laktuloza na sebe navlače vodu i tako povećava i omekšava stolicu što defekaciju čini lakšom i češćom. Kako bi djelovao što učinkovitije, Laksamol objedinjuje ova dva laksativna sredstva u inovativnoj formuli ugodnog okusa naranče koja ne urokuje grčeve niti izaziva navikavanje.

Foto: Promo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo