Novosti

Program PETICA – igrom do zdravlja mijenja životne navike školaraca nabolje

Hrvatski liječnički zbor uključio je 25 zagrebačkih osnovnih škola u svoj program prevencije pretilosti djece školske dobi.

Novom školskom godinom predstavljen je i prošireni program prevencije pretilosti djece školske dobiPETICA – igrom do zdravlja, koji će ove godine uključiti 1800 učenika drugih i trećih razreda

Čak 10 posto djece ima nealkoholnu masnu bolest jetre – bolest modernog načina života

Hrvatski je liječnički zbor pokrenuo program PETICA – igrom do zdravlja, u školskoj godini 2014./2015., a tada se odvijao u samo osam zagrebačkih osnovnih škola. Ove će se godine program odvijati u 25 zagrebačkih škola što je ujedno i najveći broj do sada. 

Program se temelji na EPODE metodologiji koja zagovara važnost koordinacije i udruživanja kapaciteta različitih sektora, znanstvenih disciplina te stručnjaka u postizanju rezultata u prevenciji pretilosti. 

Klinička nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, navodi kako su od početka provedbe programa uočene statistički značajne promjene u stavovima, znanju i navikama učenika sudionika u programu PETICA.

Navike učenika PETICE promijenile su se nabolje nakon edukacije u sklopu programa na način da su po njegovu završetku učenici bili skloniji doručkovati, redovitije unositi vodu te su bili aktivniji. Nadalje, uočena je i manja sklonost konzumaciji slatkih proizvoda poput kolača i slatkih peciva te grickalica, navodi. 

Zaključila je kako je sve navedeno temelj za stvaranje zdravijih životnih navika kojima se direktno pridonosi zdravijoj budućnosti djece. 

Program se u drugim razredima provodi putem 10 sati predavanja i radionica o važnosti prehrane i tjelesne aktivnosti po zdravlje dok se u trećim i četvrtim razredima odvija putem 15 sati predavanja i radionica

10 jesenskih supernamirnica koje čuvaju zdravlje i vitku liniju

Educirani učitelji razredne nastave te studenti nutricionizma i kineziologije zaduženi su za prijenos znanja i stjecanje boljih životnih navika kod djece, a pomažu im informativno-obrazovni materijali i druga nastavna pomagala osmišljena za poticanje razmišljanja, kreativnosti i razvijanja vještina za osiguranje usvajanja ključnih poruka kroz igru.

Pretilost je jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova današnjice, a istraživanja su pokazala kako 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu masu ili pretilost. 

Osim toga, studije potvrđuju kako djeca koja su prije puberteta prekomjerno teška ili pretila imaju 60% vjerojatnost da će postati odrasle osobe s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću.

Stoga će nova generacija učenika skupa sa svojim roditeljima biti educirana o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u svakodnevnici kroz 740 predavanja i radionica programa PETICA – igrom do zdravlja. 

Ordinacija.hr

Foto: PETICA – igrom do zdravlja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo