Novosti

Protiv komaraca se borite smrdljivim čarapama!

Afrički se stručnjaci nadaju kako bi smrad prljavih čarapa mogao postati učinkovit način borbe protiv malarije.

Ova bolest, koju prenose komarci, svake godine ubije 800.000 ljudi, a predstavlja treći po redu uzrok smrti djece mlađe od pet godina u svijetu, prema podacima UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

Istraživači Zdravstvenog instituta Ifakara u Tanzaniji izradili su dva prototipa zamki sa smrdljivim čarapama natopljenima insekticidom nakon što su otkrili da vonj nogu najbolje privlači insekte koji mogu upasti u smrtonosnu klopku.

Klopke sadrže smrdljive čarape ili sintetičke predmete s vrlo neugodnim smradom te na taj način mogu privući i do četiri puta više komaraca nego ljudi. Tajna leži u insekticidu koji zatim ubija komarce.

“Kada komarci uđu u zamku koja miriše na čovjeka, oni pokušavaju ubosti i posisati krv, no umjesto toga usmrćuje ih insekticid ili biološki agens”, tvrdi dr. Fredros Okumu, voditelj studije.

Kroz dvije godine, znanstvenici će postaviti klopke u većini tanzanijskih sela i testirati njihov učinak na zdravlje stanovnika. Projekt je financirala Zaklada Bill i Melinda Gates.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), malarija je usmrtila 800000 ljudi u 2009. godini, a gotovo 90% tih žrtava je u Africi, od čega su 92% djeca mlađa od 5 godina.

Osim malarije, komarci prenose i denga groznicu, virusnu infekciju koja svake godine pogađa 50 milijuna ljudi, zatim žutu groznicu, virus Zapadnog Nila i filarijozu.

Počinje sezona komaraca: obranite se od malih napasti!

Mr. sc. Nikola Benić donosi vrijedne savjete o zaštiti od dosadnih kukaca.

K.H.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo