Novosti

Proučava se mogućnost usporavanja širenja virusa putem oralnih zdravstvenih proizvoda

Shutterstock

Laboratorijske studije pokazuju da zubne paste koje sadrže cink ili kositar te pripravci za ispiranje usta s cetilpiridinijevim kloridom (CPC) neutraliziraju virus koji uzrokuje COVID-19 za 99,9 posto.

Studije se provode u sklopu Colgateovog istraživanje koje uključuje kliničke studije provedene među zaraženim pojedincima kako bi se procijenila učinkovitost proizvoda za oralnu higijenu pri reduciranju količine virusa u ustima, što potencijalno usporava prijenos virusa COVID-19.

Laboratorijska istraživanja – prva koja se odnose na zubnu pastu – pokazala su da su zubne paste Colgate Total i Meridol neutralizirale 99,9% virusa dvije minute nakon kontakta. Tekućine za ispiranje usta Colgate Plax, Colgate Total i Colgate Zero imale su sličnu učinkovitost nakon 30 sekundi. Studije, koje su završene u listopadu, provedene su u partnerstvu s Institutom za javno zdravstvo Sveučilišta Rutgers i s Regionalnim laboratorijima za biološku sigurnost.

Rezultati ukazuju na to da neke paste za zube kao i sredstva za ispiranje usta mogu pomoći pri smanjenju širenja SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19, i to privremenim smanjenjem količine virusa u ustima. Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, infekcija se širi respiratornim kapljicama ili malim česticama koje nastaju kad zaražena osoba kašlje, kiše, pjeva, razgovara ili diše.

Iako se četkanje i ispiranje ni u kojem slučaju ne smatra ni terapijom ni liječenjem, te se jednako tako ne može smatrati metodom koja u potpunosti štiti od infekcije, može pomoći u smanjenju prijenosa virusa i tako usporiti njegovo širenje, te pružiti, uz nošenje maske, socijalnu distancu i često pranje ruku, dodatnu zaštitu, rekla je dr. Maria Ryan, Colgateova voditeljica kliničkog istraživanja.

“U ranoj smo fazi kliničkih ispitivanja, ali naši preliminarni laboratorijski i klinički rezultati vrlo su obećavajući”, rekao je dr. David Alland, šef odjela infektivnih bolesti i ravnatelj Centra za odgovor na COVID-19 i pripravnosti za pandemiju, koji je vodio Rutgersovu studiju zajedno s kolegama Dr. Pradeepom Kumarom i Riccardom Russom:

Iako još ne poznajemo ulogu virusa SARS CoV2 koji dolazi iz usta u prenošenju COVID-19, slina zasigurno može sadržavati količine virusa koje su usporedive s količinama virusa u nosu i grlu. Ta činjenica ukazuje na zaključak da bi smanjenje virusa u ustima moglo spriječiti prijenos tijekom vremena u kojem su aktivni proizvodi za oralnu higijenu.

Paralelno s laboratorijskim ispitivanjem, na Institutu Albert Einstein u Sao Paulu u Brazilu provedeno je kliničko istraživanje koje je sponzorirao Colgate, a uključivalo je oko 50 hospitaliziranih ispitanika s dijagnozom bolesti COVID-19. Ova studija dokazala je da određene Colgateove tekućine za ispiranje usta privremeno značajno smanjuju količinu virusa u ustima. Istraživači planiraju podijeliti svoja otkrića početkom prosinca. Dodatne kliničke studije pod pokroviteljstvom Colgatea o pastama za zube i tekućinama za ispiranje usta u ranoj su fazi istraživanja na Rutgersu, Einsteinovom institutu i na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta Adams u Sjevernoj Karolini, u tim je istraživanjima sudjelovalo oko 260 ispitanika kojima je dijagnosticirana bolest COVID-19.

“Colgate surađuje s brojnim znanstvenicima širom svijeta kako bi proveo klinička istraživanja i istražio potencijal proizvoda za oralnu njegu kod smanjenje oralnog virusnog opterećenja kao strategiju redukcije rizika”, rekao je dr. Ryan. “Smatramo da oralna njega mora igrati ulogu u borbi protiv globalne pandemije, zajedno s ostalim preventivnim mjerama”.

Kao najveći svjetski priznati dentalni stručnjak, Colgate želi zadržati vodeću poziciju u znanosti te je cilj tvrtke stvarati proizvode koji odgovaraju na zdravstvene izazove i potrebe potrošača. Za više informacija o učincima oralne higijene na općenito zdravlje i dodatne uvide o maskama, oralnom zdravlju i drugim temama posjetite www.colgate.com.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo