Novosti

Prvi put u Hrvatskoj izvedena transplantacija meniska

Prošli tjedan u zagrebačkoj bolnici KBC Zagreb izvedena je prva transplantacija meniska u Hrvatskoj. Tim stručnjaka koji je izveo zahvat je vodio docent Mislav Jelić, a u njemu su sudjelovali i Primarijus Ivan Bojanić te dr. Mario Josipović i dr. Josip Vlajić.

Operirana su dva pacijenta koji su osjećali bol u dijelu koljena iz kojeg im je prije nekoliko godina izvađen menisk i sada se osjećaju dobro. Oni će u 85 posto slučajeva prestati imati bolno koljeno te će se zaustaviti razvoj degenerativnog oboljenja koljena, odnosno artroze.

Operacija je izvedena artroskopskim zahvatom, odnosno kroz svega nekoliko rupica je transplantiran unutarnji menisk dvjema osobama. Ovaj se zahvat obavlja samo u desetak centara u Europi, jer je za taj zahvat neophodno imati infrastrukturu velike i razvijene bolnice kakav je KBC Zagreb. Odnosno, mora postojati mogućnost darivanja organa jer menisk se uzima od stradale osobe davaoca organa; zatim sustav tkivnog bankarstva u skladu s propisima dobre medicinske prakse, te naravno stručno i vrhunski educirano osoblje.

Menisk je jedan od najvažnijih dijelova zgloba koljena, koji se i inače smatra najkompliciranijim zglobom u tijelu. Menisk ima više važnih uloga, ali tri su važnije: pokriva razliku u kongruenciji konveksnih zglobnih tijela te tako omogućuju stabilne pokrete samog koljena; apsorbiraju sile koje se prenose između natkoljenice i potkoljenice unutar samog koljena; i vjerojatno najvažnije je da čuvaju zglobnu hrskavicu koja pokriva naša zglobna tijela i zato se mi možemo nesmetano kretati.

Menisk je struktura koljena koja se najviše ozljeđuje. Nakon ozljede, dokazano je da dolazi do napredovanja degenerativnih promjena, odnosno događa se bolest zglobova – artroza. Takvi ljudi kod kojih je došlo do ozljede meniska, vrlo često nakon desetak godina razvijaju artrozu odnosno bolove i smanjenu funkciju koljena. Nakon što se artroza razvije, a to je vrlo često nakon ozljede meniska, koljena se mogu liječiti samo ugradnjom umjetnog koljena.

“Izrazito smo ponosni što imamo vrhunske stručnjake koji su ovaj zahvat uspjeli izvesti u Hrvatskoj i što će od sada naši pacijenti imati priliku spasiti funkcije svog koljena. Ovaj zahvat podupire i glavni moto ortopedije je `život je kretanje, kretanje je život`”, rekao je predstojnik klinike za ortopediju docent dr. Domagoj Delimar.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo