Dnevno bismo trebali konzumirati između šest i devet šest žlica šećera, što je otprilike 100 kalorija za žene i 150 kalorija za muškarce.
U doba gaziranih sokova, brze hrane, smrznutih obroka koji se “kuhaju” u mikrovalnoj pećnici, slatkiša ili
pahuljicama s dodacima i pojačivačima okusa, vrlo je lako unijeti znatno više
šećera nego što naš organizam zahtijeva. Prekomjerna konzumacija bijelih
kristalića može dovesti do pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti, a sada su
istraživači nadodali i porast nezdravog kolesterola.
Ispitanici koji su konzumirali najviše dodanih
šećera imali su najnižu razinu dobrog kolesterola (HDL) i najvišu razinu lošeg
kolesterola (LDL). Jednako tako, osobe koje su jele najmanje dodanih šećera u
svojoj prehrani imali su najvišu razinu dobrog i najnižu razinu lošeg
kolesterola (trigliceridi).
Konzumiranje velike količine šećera je više nego
utrostručilo rizik za niski koristan kolesterol – što je glavni faktora rizika za
bolesti srca.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal
of the American Medical Association.
Dodani šećer uključuje bilo koji kalorični
zaslađivač koji se koristi kod prerađenih ili prethodno pripremljenih
namirnica. Osim što povećava broj kalorija koji unosimo u svoje tijelo, dodatni
šećer nema apsolutno nikakve nutricionističke vrijednosti.
Stručnjaci preporučuju dnevni unos šest žlica
šećera za žene (što je jednako 100 kalorija) i devet žlica za muškarca (150
kalorija). Usporedbe radi, procjenjuje se da prosječna osoba svakodnevno unese
oko 360 kalorija putem dodanog šećera.
K. Horvat