Puno šećera – visoki kolesterol

secer smeđi bijeli

Dnevno bismo trebali konzumirati između šest i devet šest žlica šećera, što je otprilike 100 kalorija za žene i 150 kalorija za muškarce.

U doba gaziranih sokova, brze hrane, smrznutih obroka koji se "kuhaju" u mikrovalnoj pećnici, slatkiša ili pahuljicama s dodacima i pojačivačima okusa, vrlo je lako unijeti znatno više šećera nego što naš organizam zahtijeva. Prekomjerna konzumacija bijelih kristalića može dovesti do pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti, a sada su istraživači nadodali i porast nezdravog kolesterola.

Ispitanici koji su konzumirali najviše dodanih šećera imali su najnižu razinu dobrog kolesterola (HDL) i najvišu razinu lošeg kolesterola (LDL). Jednako tako, osobe koje su jele najmanje dodanih šećera u svojoj prehrani imali su najvišu razinu dobrog i najnižu razinu lošeg kolesterola (trigliceridi).

Konzumiranje velike količine šećera je više nego utrostručilo rizik za niski koristan kolesterol – što je glavni faktora rizika za bolesti srca.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the American Medical Association.

Dodani šećer uključuje bilo koji kalorični zaslađivač koji se koristi kod prerađenih ili prethodno pripremljenih namirnica. Osim što povećava broj kalorija koji unosimo u svoje tijelo, dodatni šećer nema apsolutno nikakve nutricionističke vrijednosti.

Stručnjaci preporučuju dnevni unos šest žlica šećera za žene (što je jednako 100 kalorija) i devet žlica za muškarca (150 kalorija). Usporedbe radi, procjenjuje se da prosječna osoba svakodnevno unese oko 360 kalorija putem dodanog šećera.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!