Novosti

Pušenje u trudnoći povećava rizik od psihoze u djece

Djeca čije su majke pušile tijekom trudnoće sklonija su psihičkim bolestima u tinejdžerskoj dobi, tvrde britanski znanstvenici.

Pušenje u trudnoći štetno je za dijeteIstraživači sa četiri britanska sveučilišta ispitivali su preko 6,300 12-godišnje djece i postavljali im pitanja vezana za psihotične simptome, kao što su halucinacije i umišljanja. Oko 19 posto djece imalo je majke koje su pušile tijekom trudnoće.

Rezultati su pokazali kako je preko 11 posto ispitane djece imalo simptome psihoze. Pritom je utvrđeno da se rizik razvijanja psihoze razvija progresivno, s količinom pušenja.

Prijašnja su istraživanja pokazala da pušenje u trudnoći povećava rizik od srčanih defekata, sindroma iznenadne smrti djeteta, a u nekim slučajevima djeca se mogu roditi manja.

Na pojavu psihoze utječe i konzumiranje alkohola, ali samo kod djece čije su majke puno pile u ranim fazama trudnoće. Što se tiče pušenja marihuane, samo je nekoliko trudnica priznalo tu “naviku”, no zanimljivo je da nije pronađena veza između marihuane i psihotičnih problema.

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo