Novosti

Putujte bez tegoba – ADIVA savjetom do zdravlja

Tijekom svibnja u odabranim ADIVA ljekarnama diljem Hrvatske provodi se program savjetovanja građana o probavnim smetnjama povezanim s putovanjem, uz slogan “Putujte bez tegoba“.

ADIVA ljekarnici u 119 odabranih ADIVA ljekarni educirat će tijekom svibnja građane kako pripremiti organizam i izbjeći probavne smetnje tijekom putovanja i odmora koji slijede, te o vrstama, izboru i načinu primjene probiotika.

Probavne smetnje neugodna su pojava koja se često javlja na putovanjima i može pokvariti planirani odmor. Osjećaj nadutosti, bolovi u trbuhu, proljev ili zatvor javljaju se zbog neravnoteže u crijevnoj mikroflori. Zbog veće izloženosti faktorima koji mogu dovesti do neravnoteže u crijevnoj mikroflori poput kontaminirane hrane i vode, promjene prehrambenih navika, promjene klime, čak 20-50 posto ljudi tijekom putovanja barem jednom dobije proljev.

Na ljudskoj koži i u mnogim organima žive bakterije koje zovemo ljudskom mikroflorom. Najviše ih živi u crijevima, oko 100 milijuna, na koži, te kod žena u rodnici. Crijevna mikroflora – tzv. dobre bakterije u crijevima – izuzetno su važne za zdravlje jer omogućuju sazrijevanje probavnog sustava nakon rođenja, sudjeluje u imunološkom odgovoru na upalu i alergene, sudjeluju u probavi hrane, posebno masti i šećera te nekih vitamina, utječe na stvaranje crijevnih plinova i na pravilnu probavu i sprečava nakupljanje štetnih mikroorganizama.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji naseljavaju područja na kojima je prisutna ljudska mikroflora.. Obavljaju slične funkcije kao i normalna mikroflora, dok se ona ne obnovi. Najčešće se koriste vrste Bifidobacterium i Lactobacilus u obliku kapsula, prašaka i otopina. Neke od ovih vrsta bakterija od davnina se koriste i u pripremi hrane – jogurta, kefira, sira i kiselog zelja.

U svibnju, u savjetodavnoj kampanji o probavnim smetnjama povezanim s putovanjem “Putujte bez tegoba“ sudjeluje 119 odabranih ADIVA ljekarni diljem Hrvatske, a mogu se prepoznati po posteru “Putujte bez tegoba“ na ulaznim vratima ili u izlogu ljekarne. Popis odabranih ADIVA ljekarni koje u svibnju provode savjetodavnu kampanju dostupan je u časopisu ADIVA PLUS i na internetskoj stranici Adiva.hr. U odabranim ADIVA ljekarnama, u 2014. godini održane su dvije savjetodavne kampanja za građane: o jačanju imuniteta u ožujku i atopijskom dermatitisu u travnju. Nakon kampanje o probavnim smetnjama povezanim s putovanjem u svibnju, u 2014. godini u odabranim ADIVA ljekarnama održat će se još dvije savjetodavne kampanje.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo