Novosti

Radiochirurgia Zagreb obavila prvu operaciju raka dojke uz radioterapijsko zračenje na ovim prostorima

Kirurški tim Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb obavio je prvu operaciju tumora dojke kod koje je tijekom kirurškog odstranjivanja karcinoma odmah obavljeno i radioterapijsko zračenje.

Ovaj zahvat, u stručnim krugovima poznat kao IORT, napravljen je po prvi put u Hrvatskoj i regiji. Korišten je tzv. Intrabeam sustav njemačke tvrtke Zeiss. Riječ je o najsuvremenijem uređaju kojim se ležište tumora zrači neposredno nakon odstranjivanja te kod pacijentica koje boluju od karcinoma s niskim i srednjim rizikom dodatna zračenja nisu potrebna, dok je kod ostalih potreban značajno manji broj radioterapijskih tretmana.

Ova tehnika predstavlja veliki napredak u olakšavanju procesa liječenja za brojne pacijente. Osim smanjenja broja radioterapijskih zahvata, riječ je o izuzetno preciznom tretmanu kojim se prigodom zračenja postiže veća učinkovitost i maksimalno štiti okolno tkivo te posebice vitalni organi poput pluća i srca.

Ovakva tehnologija koristi se odnedavno u vodećim svjetskim onkološkim klinikama, a od sada i u Svetoj Nedelji. Stručni tim koji je izvodio operaciju činili su kirurzi prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak, prof. dr. sc. Igor Nikolić, prof. dr. sc. Leonardo Patrlj, prof. dr. sc. Dragan Schwarz, te radio-onkolog Dr. Hrvoje Kaučić i dipl. ing. fizike Domagoj Kosmina.

Ovakva vrsta operacija koristi se i kod liječenja karcinoma drugih organa, pa je kirurško-onkološki tim Radiochirurgije Zagreb uspješno obavio i IORT operaciju jetre, također prvu ove vrste u Hrvatskoj. Intrabeam uređaj nova je investicija Radiochirurgije Zagreb, a potpomognuta je i sredstvima EU kroz programe HAMAG Bicro.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo