Novosti

Radiokirurgija predstavlja pomak u liječenju karcinoma

Posebnost je radiokirurgije u tome što se liječenje obavlja snopom visoko preciznih i posebno usmjerenih i doziranih zraka koje uništavaju sam karcinom bez rezanja i bez krvi, uz minimalno oštećenje okolnog tkiva.

Tretman radiokirurgije ne traje dugo, a pacijent odmah poslije može kući.

Riječ je o metodi koja predstavlja značajan pomak u liječenju karcinoma, a posebno je korisna kod onih uz osjetljiva područja koja klasičnim kirurškim metodama ne bi bilo moguće operirati. Također, u svijetu se sve više koristi i za operacije koje su se do sada obavljale klasičnom kirurgijom – rekao je prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj buduće poliklinike Radiochirurgia Zagreb povodom predstavljanja otvorenja poliklinike.

Sustav za radioterapiju i radiokirurgiju Edge razvila je američka tvrtka Varian. Uređaj omogućuje provođenje najsuvremenijih oblika radioterapije i radiokirurgije.

Varian je tehnološki lider u radioterapijskim i radiokirurškim sustavima, a EDGE je naš najnapredniji uređaj. Uvjereni smo da će ovaj sustav značajno poboljšati liječenje karcinoma u Hrvatskoj i u cijelog regiji – izjavio je predsjednik Variana za EMEAI i CIS regiju Jean Luc Devleeschauwer.

U poliklinici je poseban naglasak stavljen na dijagnostiku pa se pretrage rade na najsuvremenijem uređaju za magnetsku rezonancu jačine 3 Tesla MAGNETOM Skyra Pro RT, na CT uređaju ultra niske doze zračenja s 384 rekonstruirana sloja SOMATOM Definition Edge te ultrazvukom najnovije generacije ACUSON S3000. Sva tri uređaja razvila je tvrtka Siemens Healthineers. 

Ovakvom opremom bit će moguće napraviti vrlo složene pretrage poput virtualne kolonoskopije, kao i najsuvremenije dijagnostičke postupke poput tzv. 3D topografije u kojoj se koriste sva tri uređaja zajedno kako bi se dobio što precizniji nalaz. Između ostalog, omogućeno je rano praćenje kliničkog odgovora na neadjuvantnu kemoterapiju kako bi se pacijentu omogućilo što kvalitetnije liječenje.

Osim za klasičnu radiološku dijagnostiku, CT i MR uređaj opremljeni su specifičnom opremom potrebnom za planiranje radioterapijskog i radiokirurškog zračenja, kako bi zračenje bilo što preciznije fokusirano na oboljelo tkivo. Oba uređaja imaju napredne onkološke pakete za detekciju tumora, kao i za praćenje i analizu tijeka liječenja. Osim toga, MR uređaj je opremljen i programima za napredno snimanje jetre, prostate i dojke, a kao posebnost ističem mogućnost MR biopsije dojke – izjavio je Neven Carev, direktor tvrtke Siemens Healthcare d.o.o.

Uz to, CT uređaj daje mogućnost mininmalno invazivnih intervencija s niskim dozama zračenja te se daje mogućnost snimanja pacijenata s metalnim implatantima.

Ultrazvučni uređaj donosi novost na našem tržištu, a to je mogućnost spajanja snimljenog volumena pacijenta dobijenog s MR ili CT uređajem s ultrazvučnim snimkama, doprinoseći time dodatnoj dijagnostičkoj kvaliteti, posebno kod punkcija vođenih ultrazvukom – rekao je Carev.

Uz to će poliklinika Radiochirurgia Zagreb, nudit pacijentima i usluge:

  • screeninga (preventivnih pregleda)

  • kemoterapije

  • liječenje metastatskih bolesti

Želimo biti integralni dio hrvatskog zdravstvenog sustava, stoga vjerujem da ćemo sklopiti odgovarajuće sporazume s državnim i privatnim osiguranjima kako bi naše usluge bile dostupne što širem krugu pacijenata u Hrvatskoj, ali i u susjednim državama – istaknuo je prof. dr. sc. Schwarz dodavši kako se samo u Hrvatskoj godišnje dijagnosticira oko 25 tisuća oboljelih od karcinoma, a smrtnost premašuje 13 tisuća.

Početak rada poliklinike tempiran je do konca 2016. godine. 

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo